Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar i Gävleborg kan minska tonårsdrickandet

Inför valborgsfirandet är det bara sex procent av föräldrarna i Gävleborg som är oroliga för att deras tonåringar ska dricka alkohol.

Annons

Det visar en ny Sifoundersökning som Statens folkhälsoinstitut har låtit genomföra. Valborg är en högtid då många unga råkar illa ut på grund av fylla, bråk och olyckor. Det är en kväll då många tonåringar dricker alkohol för första gången i sitt liv.

Det lönar sig att som förälder stå på sig när det gäller att inte bjuda på alkohol, att inte köpa ut och att inte acceptera att ens tonåring dricker. Forskningen visar att tonåringar som bjuds på eller förses med alkohol av sina föräldrar dricker mer än andra ungdomar även utanför hemmet. Det är alltså en myt att man kan hjälpa sin tonåring till ett bättre sätt att handskas med alkohol genom att bjuda hemma eller att acceptera ett begränsat drickande före 18 års ålder.

En av alkoholens allvarligaste konsekvenser bland ungdomar är den ökade våldsrisken. Berusade ungdomar löper tydligt ökad risk att drabbas av brott, övergrepp och olyckor. 22 procent av pojkarna i gymnasiets åk 2 har hamnat i bråk eller slagsmål i samband med att de druckit alkohol. Motsvarande andel bland flickorna är 10 procent. Många tonåringar uppger att de haft sex utan att använda skydd, eller att de haft sex fast de egentligen inte ville, när de varit berusade.

Viljan att avdramatisera alkohol och introducera tonåringar till ett naturligt drickande kan vara god, men leder fel. Tvärtemot vad många tror så gillar ungdomarna själva att föräldrarna sätter gränser när det gäller alkohol. I en studie presenterad av Barnombudsmannen uppgav mer än 90 procent av de unga mellan 10 och 18 år att det var bra att deras föräldrar formulerade tydliga regler kring alkohol.

Föräldrar som bjuder sina barn på alkohol hemma, eller ber tonåringen att inte dricka för mycket – snarare än inte alls – visar att det är okej att dricka trots att man inte är vuxen. Ett sådant tillåtande förhållningssätt riskerar att leda till ett mer riskfyllt drickande. Med tydliga gränser hemma kring alkohol har föräldrar stora chanser att hjälpa sina barn att slippa alkoholrelaterade problem.

I dagarna inleds informationsinsatsen Tänk om i hela landet, bland annat här i Gävleborg. Bakom insatsen står bland andra Statens folkhälsoinstitut. I dagarna får dessutom 4 700 tonårsföräldrar i Gävleborg boken Tonårsparlören – med fakta, råd och tips för att göra det lättare att prata med tonåringar om alkohol. Med kunskap och stöd vill vi hjälpa alla tonårsföräldrar i Gävleborg att i sin tur hjälpa sina barn att undvika att utveckla ett problematiskt alkoholdrickande – och att drabbas av olyckor och brott redan nu på valborg.

Barbro Holmberg, landshövding

Mats Thörnquist, regiondirektör

Christina Forsberg, länspolismästare

Svante Lönnbark, landstingsdirektör

Samhällsrådet i Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons