Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar – hjälp till att få pengar till skolan

Majoriteten av Hudiksvalls politiker känns väldigt unga i sinnet, ja så unga så att det känns som om kommunen styrs av ett tonårsgäng. Skola och äldreomsorg är kärnverksamheter, det man ska satsa på.

Annons

Men precis som ett gäng tonårspojkar verkar de tycka att de hårda leksakerna är roligare. De sista 15 åren har kommunen satsat pengar på att starta ett antal f–9-skolor till höga kostnader, det trots protester från dåvarande rektorer, föräldrar och lärare. Dessa f–9-skolor avvecklades tio år senare.

Pengar har sedan satsats på att bygga om gymnasiet så att det är större än vad som behövs, för att därefter lägga ner ytterligare många miljoner på att bygga om det så att det går att använda (musiksalen).

De har satsat miljoner på att bygga om gamla E 4 genom Hudiksvall och sedan ytterligare pengar på att bygga om den så att den fungerar. De satsade miljoner på att ta fram ritningar för ett badhus som inte blev av och på ett resecentrum som inte var nödvändigt, för att inte tala om alla miljoner man kastade bort på det nya E 4-bygget med mera.

Vad gäller skolan har kommunen oavsett styre bara budgeterat för det absolut nödvändigaste och i år inte ens till det. Att man har satsat för dåligt märks bland annat på att det är brist på lärare i kommunen, slöjd- och språklärare har sökt sig till andra kommuner därför att lönen här är för dålig och arbetsbelastningen för hög, många lärare sjukskriver sig på grund av arbetsbelastningen. För att råda bot på bristen på språk- och slöjdlärare har man kört osthyveln över lönepåslaget i år och tagit från alla andra lärare och satsat pengar på dessa grupper. Vi andra fick nöja oss med relativt dåliga påslag, i vissa fall ner mot 2 procent i stället för det som stod i tidningarna, 4,2 procent.

Vi jobbar på en skola där alla lärare nu har fullt upp med att undervisa i sina klasser och/eller hjälpa autistiska elever, elever med adhd, integrerade särskoleelever, elever som inte talar svenska och så vidare. Nu har vi fått veta att 20 procent av oss lärare i Iggesund måste bort för att vi ska kunna hålla budget.

När frågan ställdes hur, framfördes förslaget att vi skulle gå från att jobba 40 timmar i skolan och 5 hemma till att jobba 35 timmar i skolan och 10 hemma och samtidigt då gå ned med 1 500 kronor i månaden i lön. Dessutom föreslogs att vi skulle ta fler lektioner med elever samtidigt som vi får färre timmar till planering.

Det här med minskande elevkullar som det skrivs om gäller enligt de uppgifter vi har gymnasiet, inte förskola och grundskola, men politikerna kanske räknar med att deras politik ska föra fler elever till friskolorna och på sätt få mindre elevgrupper.

Då vi vet att ni föräldrar älskar era barn lika mycket som vi gör, hjälp oss att säga ifrån och få en fungerande budget för skolan innan det är för sent.

Lärarna i åk 4 till 9 Iggesunds skola

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons