Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För ökad trygghet på landsbygden

/
  • Försvåra för tjuvarna att ta stöldgodset ur landet så blir Sverige ett mindre attraktivt land att stjäla i, menar artikelförfattarna.

Vi har under en tid fått tydliga signaler från boende på landsbygden och mindre orter att de är oroade över brottsligheten, skriver två centerpartister som gärna ser märk-DNA vilket gör stöldgodset mer svårsålt.

Annons

I några fall har grupper bildats som påminner om medborgargarden. Utvecklingen visar att förtroendet för rättsväsendet på sina håll är naggat i kanten. I dagarna träffade Johan Hedin (C) nätverket Trygga vår landsbygd som arbetar för att lyfta frågan. För att öka tryggheten på landsbygden och bland företagare måste vi arbeta på bred front. 

Många människor upplever att brott, trots att de tycks möjliga att lösa, inte utreds. För att inte förtroendet för rättsväsendet ska raseras måste grundtesen vara att alla brott som kan utredas ska utredas, även om det givetvis finns samhällsekonomiska orsaker som gör att man ska lägga utredningar åt sidan som till exempel inte påverkar straffet för den misstänkte. Om ett brott inte utreds är det dock viktigt att de inblandade i processen får veta varför. Vi vill därför att Polisen i större utsträckning informerar de drabbade om vad som händer med deras fall.

Förläng lagens långa arm och gör det möjligt att komma åt gärningsmän i andra länder. Enligt en kartläggning som polisen har gjort begås över hälften av inbrotten och stölderna i Sverige av ligor från Östeuropa. Genom att använda gemensamma utredningsgrupper mellan polisen i Sverige och polisen i andra länder kan vi nå gärningsmännen även efter att de lämnat Sverige. 

Gör stöldgodset svårsålt genom att använda märk-DNA. Detta gör stöldbegärliga ägodelar svåra att sälja vidare och därför inte värda att stjäla. I provområden i Sverige har det visat sig att stölderna minskar med mellan 25–50 procent i områden där märk-DNA har använts och i Storbritannien visar studier att stölderna har gått ned med så mycket som 83 procent.

Försvåra för tjuvarna att ta stöldgodset ur landet så blir Sverige ett mindre attraktivt land att stjäla i. Samverkan mellan Tullverket bör ökas så att bilar lastade med tjuvgods kan stoppas från att lämna landet.  

Att säkra tryggheten för alla, oavsett var i Sverige man bor, är lagstiftarens kanske allra viktigaste uppgift. Det är också i högsta grad en ekonomisk fråga, då brottsligheten varje år kostar miljardbelopp. Det är över allt detta också en demokratifråga. Rättsstatens principer är väl värda att värna. 

Magnus Svensson (C) 

distriktsordförande i Gävleborg och Gruppledare i Söderhamn

Johan Hedin (C) 

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons