Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För bra för att ägas?

Alla medlemmar i Ljusdals kommun står för ägandeskapet av Hantverkargården (HVG) och verksamheten har till uppgift att bedriva daglig verksamhet för vuxna funktionshindrade.

Annons

 I Ljusdals kommun finns två dagliga verksamheter vilket ger brukare valmöjlighet. Såväl HVG som Unitis har båda ett stort brukarinflytande. De båda verksamheterna är väl kända för ägarna (kommunmedborgarna) då de har arbetat hårt med integrering i samhället. Funktionshindrade i Ljusdals kommun får ett juste bemötande av omgivningen och de respekteras som medborgare. Men tyvärr så detta ingen självklarhet, det förekommer fortfarande år 2011 att de bemöts illa. TV4:s En annan del av Köping och Glada Hudik-teatern, har ökat kunskapen om att leva som funktionshindrad för det svenska folket och det bör ses som en investering. I vår kommun har Unitis och HVG gjort stora insatser och de har fått diplom, priser, stipendium och mycket beröm för sina verksamheter.

När kommunen får besök så har Hantverkargården (HVG) varit ett stående inslag på schemat. När Moderaterna, Socialdemokraterna eller Centerpartiet haft riksdagsbesök så bokas det oftast in guidning på HVG. Man har velat se hur verksamheten fungerar, såväl som daglig verksamhet för brukare, som arbetsplats för anställda. Många har hyllat ledarskapet, personalengagemanget, brukarinflytande och resultatet av att de tre parterna samverkar för en utveckling.

HVG kvalitetsmäter insatserna och har genom åren haft mycket fina resultat. Man kan säga att HVG är en mycket väl fungerande verksamhet och ett föredöme av det kommunala. HVG kallas mönsterarbetsplats.

Oppositionen i Ljusdal (M, FP, KD, MP och C) vill nu låta privata aktörer konkurrensutsätta all daglig verksamhet i kommunen. De säger sig veta att det finns aktörer utanför kommunen som är intresserade och partierna anser att det skulle vara ett lyft för Ljusdals kommun.

Oavsett man är för eller mot LOV (Lagen om valfrihet), så undrar vi av vilken anledning man över huvudtaget funderar på att riskera att dumpa ut dessa två verksamheter? Ideologiskt? Nej, inte ens ur ett politiskt perspektiv kan vi förstå varför man vill privatisera den dagliga verksamheten i Ljusdals kommun. Ena dagen är de förebilder och mottagare av politiska utmärkelser, för att sedan ses som den sämre klassen i konkurrens mot stora vinstdrivande företag.

Den ideologiska oppositionen driver detta hårt och vill tydligt, till vilket pris som helst, utsätta två local heroes för en auktion på den öppna marknaden. Frågan är befogad, är Hantverkargården för bra för att ägas av vår kommun? Mycket vill ha mer, men vad vill oppositionen egentligen med detta? Vem/vilka är vinnare av deras kamp?

Markus Evensson, Ulla-Britt Gidemalm, Björn Mårtensson, Annelie Wallberg, Bosse Hedin

Socialdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons