Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkhälsoarbete på riktigt

Svar till Hans Jonsson och Bertil Eriksson (17/3).

Under alla år jag varit involverad i först BRÅ-arbetet som sedan blev Folkhälsorådet dök ständigt samma kritik upp från tjänstemän samt politiker oavsett partifärg, nämligen att det var svårt att driva folkhälsa då det varken fanns någon riktig förankring eller intresse för frågorna hos den politiska ledningen. I den politiska ledningen ingick då bland annat Hans Jonsson (C) och Bertil Eriksson (KD).

Annons

Så min fråga till er är: var kommer detta yrvakna intresse för folkhälsofrågorna ifrån och var fanns intresset när ni hade ansvaret?

Jag kan lugna er med att folkhälsoarbetet på intet sätt kommer att tappa fart med oss i ledningen. Från den tidigare låga ambitionsnivån är tanken att det ska arbetas med dessa frågor på riktigt nu. Inte genom att vi har en tjänst som folkhälsostrateg att stoltsera med utan genom att faktiskt arbetar med de frågor vi har bestämt är viktiga folkhälsofrågor i Ovanåker; förebyggande arbete med barn och unga, anti tobak och droger samt demokratiarbete. Dessa frågor har det arbetats med som aldrig förr under förra året, på flera olika plan och i flera olika förvaltningar. Det kallas ett integrerat folkhälsoarbete och är det som alla strateger förespråkar om man verkligen vill få effekt med de mål man har.

Jag håller med om att det kan behövas en strateg med ett övergripande ansvar som besitter mer sakkunskaper, men mer än en halvtid för denna tjänst finns det inte behov av i en kommun av vår storlek eftersom själva arbetet ska utföras av andra. Jag beklagar verkligen att det innebär att vi inte längre kan erbjuda en heltidstjänst. Folkhälsoväckan som ni lovordar påverkas inte av omorganisationen. Däremot har ju folkhälsorådet tidigare funderat över om resultatet var värt det arbete som folkhälsostrategen la ner.

Jag håller med Hans och Bertil om att folkhälsoarbete måste ses långsiktigt och vara uthålligt. Men jag tycker det är dags att gå från tomma symbolvärden som 100 procent folkhälsostrateg utan politisk styrning, folkhälsoråd utan mandat, ett folkhälsolyft under en vecka till ett folkhälsoarbete som integreras i verksamheterna och har fokus på de prioriterade frågorna. Då kanske vi äntligen kan påverka folkhälsan på riktigt.

Yoomi Renström (S)

kommunalråd

Ovanåker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons