Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folket ska kunna välja sina regionpolitiker!

I dag, fredagen den 18 november, föreslås regionfullmäktige fatta beslut om att uppdra till landstingsfullmäktige att hos regeringen ansöka om att bilda en regionkommun med egen beskattningsrätt och ansvar för regionala utvecklingsfrågor.

Annons

Centerpartiets ledamöter kommer på ideologiska grunder att ställa sig positiva till detta.

Vi vill ha en kostnadseffektiv direktvald organisation som har ansvar för den regionala verksamheten såsom länets sjukvård och länets regionala utvecklingsfrågor.

Regionfrågan handlar till stor del om ekonomiskt ansvarstagande. I dag lägger vi alldeles för mycket skattepengar på byråkrati, politiska möten och administration Vi har ett landstingsfullmäktige med 75 ledamöter och ett regionfullmäktige med 100 ledamöter.

Regionfullmäktige är ett organisatoriskt led som har väldigt lite ansvar och befogenheter. Det är inte försvarbart att lägga så mycket av våra skattemedel på en indirekt vald organisation som vi inte kan utkräva ansvar av.

Vi ser en sammanslagning av dessa båda led som ett första steg mot en större region. Tittar vi runt om i Europa så är regionerna större och ska vi kunna vara en expansiv och konkurrenskraftig region gentemot dessa så kommer även vårt område att behöva vara 2–3 regioner liknande vår egen på sikt.

I förlängningen vill vi flytta fler beslut från nationell nivå till regional nivå och därför blir detta även en fråga om decentralisering. Vi vill flytta makten närmare dem det berör. Det kan även innebära att regionerna lämnar över frågor som de i dag driver till kommunerna.

Centerpartiet ser många positiva fördelar av att vi redan nu tar detta beslut på fredag, men de fyra vi anför i denna insändare ser vi som grundläggande.

• Vi demokratiserar regionen och låter medborgarna välja dem som ska fatta beslut om deras framtid i regionen. För oss är detta grundläggande, vi kan och ska inte ha indirekt valda organ som tar beslut om så här stora och övergripande frågor.

• Vi effektiviserar regionen. Centerpartiet anser att varje skattekrona ska användas på bästa sätt. Med nuvarande organisation med ett regionfullmäktige och ett landstingsfullmäktig så gör vi inte det. Att inte använda skattemedel på rätt sätt undergräver förtroendet för det politiska systemet.

• Vi kan flytta makten närmare dem som berörs, vi tror att en demokrati som ligger närmare befolkningen är en starkare demokrati.

• Vi ser bildandet av en egen region som ett första steg för att på sikt göra vår region större tillsammans med närliggande regioner.

Stig Eng, Nordanstig

Karin Ånöstam, Bollnäs

Björn Brink, Ljusdal

Magnus Svensson, Söderhamn

Hans Jonsson, Ovanåker

Caroline Schmidt, Hudiksvall

centerpartister i Hälsingland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons