Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytt av demenssjuka påverkar dödligheten

Bollnäs kommun vill lägga ned demensboendet Ringslyckan i Rengsjö och tvångsförflytta de boende till annat boende i kommunen.

Annons

I Socialstyrelsens centrala rekommendationer när det gäller flytt av dementa läser jag: I samband med flytt från eget boende till särskilt boende eller mellan boenden kan personer få ångest och känslor av hjälplöshet, hopplöshet och övergivenhet. De kan bli förvirrade, nedstämda och socialt isolerade samt få fysiska problem med magbesvär, sömnsvårigheter och viktförlust. Flytten kan också påverka dödligheten och de fysiska funktionsförmågorna.

Det är möjligt att minska de negativa konsekvenserna av en flytt genom att förbereda flytten väl, ge information i god tid, engagera närstående samt att personen får besöka eller får se en bild av det nya boendet.

Det är också viktigt att personalen som ska ta emot är väl förberedd och har träffat personen och närstående samt fått information om personens livshistoria och behov av vård och omsorg.

Efter detta ställer jag frågan: har kommunen uppfyllt dessa kriterier?

Såvitt jag förstår kommer ingen av de anhöriga att medverka till flytten. De har i nuläget inte ens en dialog med socialförvaltningen.

Är det inte dags att tänka om i fallet Ringslyckan och i stället se det nybyggda och väl fungerande demensboendet som något att bygga vidare på? Lyssna på personalens idéer om hur kostnadsbilden kan förändras!

Göran Bernstål

Rengsjö Framtid

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons