Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flygplats för säkerhet

Den 14 maj visade Gävle-Dala tv-nyheter ett inslag som tydligt belyste den stora samhällsnyttan av att kunna använda Helsinge Airport som bas för olika typer av räddningsaktioner och samhällsnyttiga tjänster.

Annons

Linjeinspektionen har haft en helikopter baserad där i två månader. I samband med stormen Dagmar var det kö till tankningen och i samband med det stora talloljeutsläppet var Helsinge Airport en viktig bas.

I en sjöräddningssituation så kan en timme räddningstid med katastrofala följder gå förlorad om man tvingas tanka på annan plats.

Både representanter från Sjöfartsverkets helikopterverksamhet och polisen understryker vikten av närheten till bränsle i en räddningssituation.

Polisflygets baseringschef i Östersund framhåller att detta kan vara livsavgörande i en räddnings/eftersökssituation. Om inte bränslet finns nära slösas mycket värdefull räddningstid bort på transportflygning till och från tankningsstället.

Både polis och sjöräddning landar frekvent i Söderhamn och tankar.

Allt ovan gäller helikopterflygningar. Fram till oktober i fjol kunde även till exempel flygplan med ambulansuppdrag landa på Helsinge Airport men då stängde kommunen mycket abrupt flygfältet.

Trots detta så fungerar servicen till samhällets helikoptertjänster men fungerar genom att en privatperson på eget initiativ ombesörjt att en tankanläggning placerats på en del av fältområdet som kommunen inte råder över!

Naturligtvis så kan man då som Olov Östlund (MP) bara sätta sig ned, blunda, hålla för öronen och ställa frågan – vem ska betala – ja just nu är det en privatperson som på ett eller annat sätt betalar men med lite mer framsynthet och kreativitet hos kommunledningen så är Helsinge Airport en resurs som kan skapa arbete, inkomster och berika regionen. Inte bara Söderhamn är berörda utan även omgivande kommuner, Hudiksvall, Bollnäs, Ljusdal med flera.

Kjell Hedlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons