Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler unga måste in i jobb

Svar till Per Svedberg (20/1).

Annons

Moderaternas centrala utgångspunkt är att alla jobb behövs! Alla som kan ska jobba och fler måste ut på arbetsmarknaden, det är enda sättet att bygga ett gott samhälle på. Visst låter det enkelt? Men detta är vi inte överens om i svensk politik.

Ungdomsarbetslösheten är ett stort problem i vårt samhälle, men inget nytt fenomen, det är ett problem som funnits i decennier. Den ekonomiska krisen i början av 1990-talet gjorde att arbetslösheten ökade och ungdomsgruppen drabbades extra hårt. Alliansregeringens politik gjorde att ungdomsarbetslösheten sjönk under 2007, för att sedan åter stiga under 2008 som en effekt av den globala ekonomiska krisen.

Det är ett allvarligt samhällsproblem som vi alla, arbetsmarknadens parter och politiker, måste ta på stort allvar. Alliansen har påbörjat ett arbete med reformer både inom skol- och arbetsmarknadsområdet men det finns mer att göra. Att sänka trösklarna in till arbetsmarknaden och göra det enklare för företagare att anställa unga tycker vi är ett otroligt viktigt steg för de unga och det är viktigt att visa att vi tar dessa frågor på största allvar!

Det finns barn vars föräldrar lever med mycket låga inkomster och detta är ett stort problem. För att stärka deras position i samhället måste möjligheten till arbete och självförsörjning ges. Vi måste hela tiden stärka arbetslinjen och ge dem med minst marginaler möjlighet att behålla så mycket som möjligt av det de tjänat ihop! Män och kvinnor, mammor och pappor, har fått mer pengar i plånboken tack vare jobbskatteavdraget. För att barn till föräldrar med låga inkomster ska få det bättre höjde vi i juli 2010 flerbarnstillägget med 50 kronor per månad för det andra barnet, med 100 kronor per månad för det tredje barnet, 150 kronor per månad för det fjärde barnet och med 200 kronor per månad för det femte barnet och varje ytterligare barn. Med början 2012 höjs även bostadsbidraget för barnfamiljer med 350 till 1 300 kronor per månad för ett barn, 425 till 1 750 kronor per månad för två barn och 600 till 2 350 kronor per månad för tre eller fler barn.

Vi måste även jobba för ett bättre företagarklimat i Sverige. När det går bra för företag och de går med vinst kan de även anställa fler! De kan ge fler mammor och pappor möjligheten att ha ett jobba att gå till! Vad exakt är Socialdemokraternas förslag för att förbättra livsvillkoren för dem? Än har vi inte sett några förslag som ens haft potential att resultera i en förbättring för oss svenskar. Det blir allt tydligare att det bara finns ett politiskt alternativ just nu!

Margareta B Kjellin (M)

riksdagsledamot Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons