Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler måste in på arbetsmarknaden

Socialdemokraternas vårbudgetmotion gav inga nya besked. Det enda förslag som blev tydligt var dramatiskt ökade kostnader för både det offentliga och för näringslivet.

Annons

Ökade kostnader leder både till nedskärningar i välfärden och till färre jobb. Är Socialdemokraterna beredda att ta ansvar för en sådan politik?

När andra länder i vår närhet tvingas till skattehöjningar och neddragningar har alliansens arbetslinje och ansvarsfulla politik inneburit att vi har kunnat satsa på en aktiv jobbpolitik som ger fler människor möjlighet till arbete. Det har också gett resultat. Mellan 2006 och 2011 har utanförskapet minskat med 200 000 personer och sysselsättningen har ökat med 200 000 personer.

Det är positivt både för den enskilde och för samhället i stort. Socialdemokraternas förslag är jobbfientliga och leder till en nedmontering av arbetslinjen genom den kostnadschock som de vill utsätta både offentliga och privata arbetsgivare för. Genom att fördubbla arbetsgivaravgiften för unga ökar arbetsgivarnas lönekostnader dramatiskt.

För Hudiksvalls kommun skulle detta innebära en kostnad på 7 miljoner kronor. Frågan är då vilka neddragningar Mikael Löthstam (S) vill göra i skola, vård och omsorg i kommunen för att finansiera dessa ökade lönekostnader?

Ökade lönekostnader på 42 miljoner kronor drabbar också företagen i Hudiksvall.

För Ljusdals kommun skulle detta innebära en kostnad på 2,9 miljoner kronor. Frågan är då vilka neddragningar Roland Bäckman (S) vill göra i skola, vård och omsorg i kommunen för att finansiera dessa ökade lönekostnader?

Ökade lönekostnader på 21 miljoner kronor drabbar också företagen i Ljusdal.

För Söderhamns kommun skulle detta innebära en kostnad på 4,5 miljoner kronor. Frågan är då vilka neddragningar Sven-Erik Lindestam (S) vill göra i skola, vård och omsorg i kommunen för att finansiera dessa ökade lönekostnader?

Ökade lönekostnader på 28 miljoner kronor drabbar också företagen i Söderhamn. Det är kostnader som motsvarar många heltidsanställningar och jobben blir således färre.

Det är kostnader som motsvarar många heltidsanställningar och jobben blir således färre. Den chockhöjda arbetsgivaravgiften för unga riskerar leda till 25 000 färre ungdomar i arbete i landet som helhet.

Alliansen vill i stället att fler människor ska komma in i arbetsgemenskapen. Därför har regeringen gjort det billigare att anställa. Vi har också gjort insatser som ska underlätta omställning, förbättra matchningen och förenkla övergången mellan skola och arbetsliv. Totalt satsas nästan åtta miljarder på en aktiv arbetsmarknadspolitik som främjar tillkomsten av nya jobb. Det är bara genom att fler kommer i arbete som vi kan säkra välfärdens finansiering och kvalitet.

Jonas Holm (M)

kommunalråd, Hudiksvall

Lars Molin (M)

oppositionsråd, Ljusdal

Hans Sundgren (M)

gruppledare, Söderhamn

Gunnar Axén (M), riksdagsledamot, ordförande i socialförsäkringsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons