Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Fint främmande” – välkommen hit!

Integrations- och Vänskapsföreningen inbjöd för någon vecka sedan till en temadag om integration. Deltog själv under denna dag och det väckte några tankar; Hur ser vi på varandra, vi som bor här? Och hur ser vi på dem som flyttar till vår kommun, Ljusdal?

Annons

Integration betyder enligt ordboken förena, sammanföra och införliva.

Förr, när jag växte upp, så tittade man lite misstänkt på dem som kom från en annan socken. De kallades för ”utsocknes” eller kanske till och med för ”utböling”. Man kunde som inflyttad till orten få heta ”dalmasen” eller ”skåningen” hela sitt liv. Hemma i Landa fanns det en man som kom dit någon gång i mitten av 40-talet. Han kallades alltid bara för ”italienarn”. En annan man hette ”norsken”. De hade inga namn utan förblev i folkmun sitt ursprungs nationalitet.

Ibland fick vi främmande. Det kunde vara släktingar från Sandviken. Kom någon från Stockholm, kunde man till och med säga att vi ska få ”finfrämmande” alternativt ”storfrämmande".

Men vanliga stockholmare såg man lite mer skeptiskt på, för de körde så fort, så man var tvungen att hoppa ner i diket, om det dök upp en A-märkt bil längs landsvägen.

Så var det på 50-talet, och hur ser det ut i dag? Främmande och gäster tar man väl emot, för det är väl en tradition även hos oss?

I dag kallar vi inflyttade från andra länder till Sverige för ”invandrare”. Enligt statistiken för invandringen/inflyttningen räknas också in norrmän, danskar och finländare. Den största gruppen som kommer är svenskar som flyttar hem igen. Det är lite tröttsamt och ofta missvisande, när begreppet invandrare används i dagligt tal i massmedia. Vad menas egentligen?

Människor är människor av kött och blod, var man än kommer ifrån. Ljusdals kommunalråd Roland Bäckman tog som exempel på detta i sitt tal på konferens upp folk från Afrika (en kontinent), Afghanistan (ett land) och Los (en plats i Hälsingland).

Folkvers

Folk är i allmänhet

lika lika som

lika olika

Lik eller olik

Död eller levande

i livet och i döden

Folk i allmänhet

Annasara Svanteson (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons