Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel på miljoner, SD!

/

För ett par veckor sedan klubbades budget 2016 för region Gävleborg. Debatten som föregick beslutet var tämligen förutsägbar.

Annons

Ett tydligt exempel på det var Sverigedemokraternas (SD) bristande argument och häpnadsväckande felräkningar i mångmiljonklassen. Ett av SD:s huvudmål är att slå sönder folkbildningen och utbildningen i länet. Man undrar varför.

På våra folkhögskolor, Västerberg, Bollnäs och Forsa bedrivs en mångfasetterad verksamhet som dels förebereder människor till fortsatta studier och att bli attraktiva på arbetsmarknaden, dels ger människor bildning i hur samhället och demokratin fungerar och hur man kan vara med och påverka samhällsutvecklingen. Cirka 80 procent av våra elever ser nya möjligheter i sitt liv efter folkhögskolestudierna och över 80 procent anser att de fått ökat självförtroende.

Varför vill SD rasera det?

På folkhögskolorna bedrivs också ett antal utbildningar inom bland annat musik, konst, design, dramapedagogik, beroendeterapi, radioutbildning. Det är utbildningar som leder till både arbete och fortsatta studier. Varför vill SD rasera det?

I Gävleborg fortsätter vi med våra utbildningssatsningar. Därför bedrivs allmän linje på folkhögskolan så människor kan komplettera sina grundskole- och gymnasiebetyg. Dessutom finns möjligheter att gå en studiemotiverande kurs för de som känner att de behöver extra stöd för att kunna påbörja sina studier. Varför vill SD rasera det?

Majoritetspartierna i Region Gävleborg avser att öka folkhögskolornas roll i arbetet med kompetensförstärkning, utbildning och bildning i Gävleborg. Det kan väl inte vara så att utbildning och bildning ses som ett hot för SD?

Alf Norberg (V)

regionråd ordförande

Carina Blank (S)

vice ordförande kultur- och kompetensnämnden

Regionråd Mattias Eriksson (SD) svarar:

Sverigedemokraterna prioriterar en trygg och tillgänglig sjukvård för alla länsinvånare. 

I budgeten gör vi satsningar som främst gynnar de som har behov av vård, öppnar upp för fler läkarsekreterare, höjt utbildningsbidrag vid utbildning till specialistsjuksköterska och höjda sjuksköterskelöner. Fler specialistsjuksköterskor och läkarsekreterare skapar goda möjligheter till löneutveckling för de anställda samt minskar behovet av hyrläkare. Tillsammans med våra vårdlotsar, genomlysning av landstingets administration och översyn av kultursatsningarna kan vi genomföra en rad effektiviseringar och besparingar.

Säkerställandet av en kvalitativ sjukvård i dag och för kommande generationer kan enbart ske genom ekonomiska prioriteringar. Genom en ansvarsfull ekonomisk politik skapar vi en budget i balans.

Sverigedemokraterna har i budgeten för Region Gävleborg inför år 2016 valt att avveckla/avyttra en av folkhögskolorna som i dag drivs i Region Gävleborgs regi.

Av totalt 43 landstings-/regiondrivna folkhögskolor i Sverige finns tre i Gävleborgs län. Vi har med andra ord en högre andel folkhögskolor än genomsnittet. Utöver det finns tre folkhögskolor i Gävleborgs län som drivs av extern part. Denna avveckling/avyttring kommer att möjliggöra att regionen sparar 12 miljoner kronor per år.

Mattias Eriksson (SD)

regionråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons