Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel lösning för Bergsjögården

Vi i Folkpartiet Liberalerna vill ha Bergsjögården kvar! Men vi röstade emot det förslag till köp som lagts av Centern och Socialdemokraterna.

Annons

Skälen till detta är flera. I en lokalförsörjningsplan för kommunen visar det sig att det finns ytor på cirka 5 000 kvadratmeter som är outnyttjade. Att i det läget öka på till 6 500 kvadratmeter förstår vi inte. Kommunen har tidigare drivit den policyn att inte gå in och ”rädda” konkursmässiga anläggningar.

Någon grundlig ekonomisk värdering av Bergsjögården har inte gjorts. Köpesumman råkar bara (av en händelse) motsvara den skuld som föreningen Bergsjögården upparbetat. Man vet helt enkelt inte vad Bergsjögården är värd!

Boverket har tidigare finansierat Föreningen Bergsjögården men cirka två miljoner kronor. Det är i skrivande stund oklart om man blir återbetalningsskyldig av dessa två miljoner kronor när nu kommunen förvärvar fastigheten!

Genomgången av Bergsjögårdens kondition visar två A4-sidor med fel och brister. Vissa smärre, men många allvarliga. Vad kostnaden för att restaurera byggnaden hamnar på vet ingen, men en gissning är, att det rör sig om flera miljoner. Någon utredning av detta har inte gjorts. Det köpebeslut som fattades av fullmäktige omfattar således inte bara 600 000 utan X miljoner + 600 000 kronor.

Köpet av gården blir nu ett prejudikat. När nästa gård råkar i ekonomiska problem är det bara att gå till kommunen så är problemen ur världen! För kommunallagen säger att alla, medborgare och föreningar, ska behandlas lika. Detta kan komma bli en mycket dyr affär som drabbar kommunens basverksamhet.

De handlingar som låg som underlag till beslutet var ofullständiga och undermåliga.

Så här lättsinnigt får inte en kommuns ekonomi hanteras. En redan pressad ekonomi kommer nu att få dra försorg om ytterligare ett sorgebarn.

Vi vill ha Bergsjögården kvar! Men vi föreslog en annan lösning (borgensåtagande) för att inte sätta föreningen på pottan.

Stefan Haglund

Charlotte Klötz

Ove Wallberg

Folkpartiet Liberalerna i Nordanstig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons