Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fasa ut hyresregleringen

/

Hyresbostadsutredningen konstaterar i december 2012 att hyresmarknaden inte fungerar (SOU 2012:88) och behöver reformeras. Utredningen vill råda bot på detta genom att sätta konsumenternas värderingar i högsätet. Detta är en synnerligen god utgångspunkt och därmed sällar sig utredningen till en skara av aktörer som uttryckt liknande budskap.

Annons

OECD och Konkurrensverket uppmanar Sverige att ta bort hyresregleringen på bostadsmarknaden. Ledande bostadsforskare konstaterar att bruksvärdessystemet gynnar äldre, infödda högutbildade svenskar. En verkställande direktör för ett kommunalt bostadsföretag förklarar att företaget inte kan fullgöra sitt uppdrag om inte marknadssignalerna tillåts vara vägledande.

Redan för 50 år sedan utkom boken Bostadsbristen där några framträdande nationalekonomer såg det negativa sambandet mellan hyresregleringen och bostadsbristen.

Resultatet är föga uppmuntrande, bostadsköerna ringlar sig långa i tillväxtområdena, förstahandskontrakt har blivit en illegal handelsvara och lönsamheten att ombilda hyresfastigheter till bostadsrätter är tydlig. Vem gynnas av detta system? Ja, inte är det de personer som söker sig till en utbildning i en större stad, inte heller den som söker sig till ett nytt arbete på annan ort, inte heller den som av kärlek kan vilja ha ett annat boende.

Den som gynnas är den som redan nu sitter på ett hyreskontrakt i ett attraktivt läge med relativt låg hyra. Inte den som sitter med en liknande lägenhet i ett sämre läge med liknande hyra. Varför accepterar hyresgästerna denna subventionering av attraktivare lägenheter? På den icke reglerade bostadsmarknaden avspeglar sig den ökade efterfrågan på attraktiva lägen i högre priser.

Det är synnerligen betydelsefullt att en gång för alla att förpassa hyresregleringssystemet till historiens papperskorg. Detta bör ske genom att hyresregleringen fasas ut under en period av 10–20 år. En friare hyressättning innebär att det blir dyrare att bo i attraktiva lägen men detta kommer bara att beröra en liten del av hyresgästerna. Samtidigt fasas ett individuellt stöd till boende in. Lediga hyreslägenheter kan föras in på en friare marknad successivt och tidsbegränsade hyreskontrakt tillåtas. Detta skulle underlätta övergången och vitalisera hyresbostaden som upplåtelseform.

Genom att genomföra en förändring under en så pass lång tid hinner alla parter på bostadsmarknaden vänja sig långsamt. Den positiva effekten av en friare hyressättning blir då aningen fördröjd men i ett perspektiv med 70 år av reglerad marknad så är det ändå kort tid. Ju snabbare som denna reform sjösätts desto bättre. Nu finns ännu ett fullgott beslutsunderlag för en lagändring. Sverige har inte råd med ytterligare 70 år av dåligt fungerande hyresmarknad.

Björn Wellhagen, ansvarig för husbyggnadsfrågor på Sveriges Byggindustrier

Anders Hansson, chef Sveriges Byggindustrier Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons