Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fas 3-stöd för starta eget

Angående artikeln i Söderhamnskuriren fredagen den 2 november om arbetslösheten med Sven-Erik Lindestam och Hans Sundgren.

Annons

Jag vill klarlägga ett sakfel som finns i artikeln. Där står att arbetsgivarna som tar in en person i fas 3 får en ersättning på 3 000 kronor i månaden. Det är fel. Jag citerar Arbetsförmedlingens faktablad på Arbetsförmedlingens hemsida om reglerna för jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas för arbetsgivare. "Du som anordnare betalar inga löner, arbetsgivaravgifter eller försäkringar. Du får 225 kronor per person och anvisningsdag för att täcka handledarkostnader med mera."

Om jag räknar rätt så blir det om det är 20 dagar i månaden 20 gånger 225 kronor viket blir 4 500 kronor i månaden. Inte 3 000 kronor.

Dessutom är vi i fas 3 inte anställda som det står i artikeln, utan vi får ett aktivitetsstöd på 65 procent av a-kassan från försäkringskassan. De som inte är med i a-kassan får ännu mindre.

Annars är artikeln intressant och det är bra att både Sven-Erik Lindestam och Hans Sundgren tycker illa om fas 3.

Dessutom blir jag glad över att Hans Sundgren tycker att regelverken skulle vara mer tillåtande och att det skulle finnas ett utrymme för egna initiativ.

Vi är många som har en hobby som vi skulle vilja utveckla till ett eget företag. Men ekonomin till det finns inte.

Så till Hans Sundgren vill jag säga: Försök övertala regeringen att ge oss rätt till att behålla vårt aktivitetsstöd i ett år för att ha en buffert och kunna starta ett företag.

Vill komma ur fas 3

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons