Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farligt buller i A-traktor

Kommentar till artikeln i Ljusnan den 14 september med rubriken A-traktor med decibel.

Undertecknad tillhör den grupp människor med tekniskt intresse som i ungdomligt oförstånd på 50-talet kunnat kandidera till den unge mannens plats i bilden på Ljusnans första sida.

Annons

Nu tillhör jag en något äldre generation (74 år med hörapparat) som under mitt yrkesliv vistats i miljöer med stora bullerproblem med nedsatt hörsel som resultat.

Jag har dock fått uppleva en stark utveckling av ljuddämpad miljö i trafik och på arbetsplatser med lagstiftning för skydd av personal som tvingas vistas i bullrig miljö. Ljuddämpning och hörselskydd är i dag effektiva hjälpmedel. I dag, med den kunskap som finns om bullerskador, finns det ingen förklaring till, eller ens en ursäkt för, en artikelförfattare som med berömmande ord, beskriver ungdomliga misstag och oförstånd, utan att starkt framhålla den risk man tar, för bestående hörselskada, med 142,6 decibel i hytten på en A-traktor.

Femtonåringen, som på bilden, stolt sitter vid ratten i sin A-traktor kommer inte att vilja sätta sig i en hytt på en traktor, grävmaskin, skogsmaskin eller annan arbetsutrustning där ljudnivån överskrider 75 decibel som i sig är en för hög nivå för långvarig vistelse.

74-åring med hörapparat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons