Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farligast när skolbarnen korsat gatan

Svar till Närboende (20/4).

Annons

Trafikmiljön kring skolan har diskuterats under lång tid eftersom det har varit mycket rörigt och trafikfarligt på morgnar och eftermiddagar när skolan börjar och slutar.

De förslag som nu genomförts har tagits fram av mig (dåvarande rektor) tillsammans med skolans föräldraråd och kommunens trafikingenjör. Polisen har också varit involverad. Polisen har tidigare gjort många besök på morgnar (strax för 08.00) och eftermiddagar (14.00 och även 15.00 på tisdagar). Att kolla 16.00 torde vara meningslöst eftersom skolan då slutat för någon timme sedan). Jag tillsammans med kommunens trafikingenjör har kollat ett flertal gånger hur det ser ut när man lämnar sina barn på morgnarna. Eftersom jag också är närboende så ser jag också hur det går till varje dag.

Hastighetsbegränsning på 50 kilometer i timmen har rått hela tiden. Hastigheten har inte varit det stora problemet utan det har varit barn som lämnats av och korsat gatan för att ta sig in på skolområdet. Störst har problemet varit vid anslutningen till skolan vid IP.

De åtgärder som nu genomförts är upptagning av utfart mot Gärdeåsvägen för att få bort den farliga vändande trafik som förekom samt målning av på- och avstigningsrutor för buss, taxi och personbilar.

Vid IP-anslutningen har skogen röjts för att öka sikten samt målning av på- och avstigningsrutor för att styra på- och avstigningen till rätt sida så att barnen inte behöver korsa gatan.

Rutorna är målade mindre än tio meter från in- och utfart från skolan. På skolan råder förbud mot fordonstrafik med undantag för nyttotrafik (vaktmästare och postbud). De tio meterna gäller vad jag förstår vägkorsning så lagligheten är nog okej.

Med stort intresse har jag iakttagit om åtgärderna nått önskad effekt.

Jag har inte sett någon hastighetsökning förbi matsalen. De som har anledning att åka vägen ska lämna eller hämta barn så de ska göra ett stopp vilket bromsar upp hastigheten. Utfarten nyttjas knappast av någon för att gena genom området. Vi närboende använder den ibland när vi ska ut mot Gärdeåssområdet.

Jag har sett att fler nu väljer att lämna av sina barn vid matsalen vilket avlastar den andra platsen vid IP. Detta är mycket positivt och trafiken flyter nu mycket smidigare på båda ställena.

Tyvärr har jag sett att någon på kvällen kört mot enkelriktningen men de bryr sig väl inte om andra trafikregler heller.

Tord Jerfsten, skyldig före detta rektor på Gärdeåsskolan och närboende

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons