Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fantasier om naturvetenskap

Det enda positiva Jerker Sjölander skriver (13/4) är att det är sunt att ifrågasätta varje påstående som saknar verklighetsförankring.

Annons

Om han hade stannat där hade det blivit den bästa insändare Sjölander skrivit, men tyvärr kommer sedan de tirader som alltid finns med när Sjölander tar till pennan; emotionella och ovederhäftiga attacker på naturvetenskapen och i synnerhet darwinismen.

Teorin om Big Bang vilar på tre grunder som har övertygat de flesta astronomer om att den ger den hittills bästa beskrivningen av universums utveckling. De tre grunderna är hur galaxerna rör sig, hur grundämnena är fördelade i universum och vad mätningar av bakgrundsstrålningen visar. Av de fakta som forskarna har fått fram framgår att universum är 13,7 miljarder år gammalt. Vårt solsystem, solen, jorden och de övriga planeterna, bildades i en gravitationell kollaps av ett gigantiskt gas- och stoftmoln för 4,5 miljarder år sedan.

Om darwinismen, evolutionen, skriver Sjölander att man ”i mer är 150 år letat efter ett svar, utan att hitta ett enda vetenskapligt bevis för sina svulstiga teorier och hypoteser”.

Det är i stället Sjölander som kommer med svulstiga och osanna påståenden. Sanningen är att ”i dag tillhör utvecklingsläran de bäst bevisade naturvetenskapliga teorierna”! Orden är ingen mindre än Antje Jackeléns, biskop i Lund . Hon har tidigare varit professor i systematisk teologi/religion och naturvetenskap vid Lutheran School of Theology i Chicago. Hela hennes hyllning till Darwin och hans lära finns att läsa på Svenska Kyrkans hemsida den 12 februari 2009, dagen 200 år efter Darwins födelse.

Sjölander påstår att man inte hittat ”ett enda vetenskapligt bevis”. Vilket förtroende inger Sjölander när han uttrycker sig så? Det är precis tvärtom, bevisen för evolutionen är många och övertygande inom flera olika ämnesområden, bland andra fossil av djur och växter från tidigare geologiska epoker, fylogenetiska och jämförande studier både på molekylär och embryologisk nivå, studier av gener och hela genom från nu levande och utdöda djur samt biogeografi, det vill säga hur olika djur- och växtarter är spridda över världen i nutid, men också under årmiljoner år tillbaka.

I sitt svar på P-O Karlssons insändare attackerar Sjölander ämnesområden han saknar all kunskap om. Varför inte hålla sig till det ämne som P-O Karlsson tog upp?

P-O Karlsson frågar om man kan ha förtroende för människor som grundar sin verklighetsuppfattning på fantasi?

Biskop Antje Jackelén, som både har en stark gudstro och övertygelse om riktigheten i Darwins lära, inger starkt förtroende, medan förtroendet för Jerker Sjölander med sina fantasier om vetenskap är betydligt mindre.

Bo Gullefors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons