Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fält som påverkar oss alla

/
  • Hur många människor är det egentligen som besväras av EMF? undrar Peter Nordebo.

Jag läser på om elektromagnetiska fält, EMF, och om varför vissa människor blir elöverkänsliga, skriver Peter Nordebo som funderar på hur mänskligheten drabbas av all strålning.

Annons

Ända sedan jag första gången kom i kontakt med fenomenet har jag haft stor respekt för de människor som drabbas av den strålning som numer finns överallt omkring oss, i hemmen, i förskolor och skolor, på jobb – ja, till och med i skogen. Men i takt med att jag lär mer om forskningen – som telekombranschen med medias goda minne undertrycker – inser jag att EMF påverkar oss alla, och att konsekvenserna av att vi ständigt ökar utsläppen av strålning på olika våglängder är okända. Hur påverkas våra barn av att ständigt utsättas för EMF?

Jag tror inte längre att det bara handlar om de elöverkänsliga. Naturligtvis är det viktigt att de möts med respekt som vilken annan grupp av människor med funktionsnedsättningar. Precis som andra människor som har någon typ av funktionsnedsättning måste också den som är elöverkänslig få möjlighet att leva sitt liv med så god livskvalitet som möjligt.

Men forskarna varnar för att EMF också kan ligga bakom många fler problem. De gränsvärden som gäller i Sverige har fastställts utifrån hur starka mikrovågor som krävs för att värma upp vår kropp under en kort tids exponering. Inte vad som händer när vi utsätts för konstant påverkan under lång tid. EMF ställer till det för kroppens elektriska system, som i grunden styr alla våra funktioner.

Barnen i förskolan, som på dagis och i hemmet sitter med sin padda tryckt mot genitalierna, ständigt utsättande testiklar eller äggstockar för mikrovågor – hur påverkas deras möjligheter att få barn i framtiden? Vi vet inte – det har inte ansetts viktigt att ta reda på det först, innan vi genomför det gigantiska pågående experimentet. Hur många människor är det egentligen som besväras av EMF? Vi har en epidemi av psykiska åkommor som leder till långa sjukskrivningar. Vi har en galopperande tillväxt av barn med diagnoser som adhd och autism. Forskarna varnar för att det finns ett direkt samband med EMF. Men varningarna tigs ihjäl av telekombranschen och av svenska media.

Om du mår dåligt, eller om ditt barn mår dåligt, ta en allvarlig funderare över om det är EMF som orsakar det. Pröva om det blir bättre utan mobil, padda, dect-telefon och trådlöst nätverk i hemmet. Och så behöver vi ompröva användandet av trådlöst i skolor och förskolor. Försiktighetsprincipen säger att vi inte ska utsätta barnen för okända risker!

Peter Nordebo (FP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons