Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket måste sluta se unga som offer

Centerpartiet ser det som mycket glädjande att statens utredare lägger fram ett förslag om utbildningsanställningar för ungdomar under 23 år. Detta är ett efterlängtat och viktigt verktyg för att på bred front kunna bearbeta den ohållbart stora arbetslösheten hos ungdomar runt om i landet.

Annons

Därför är det högst beklagligt – om än inte oväntat – att LO direkt väljer att leta efter konspirationer och misstänkliggöra företagare.

Man säger att ungdomar riskerar att bli utnyttjade. Då väljer man helt att bortse från att ungdomar i dagsläget i allt för hög grad är just "outnyttjade" om man betraktar dem som resurser för arbetsmarknaden.

Enligt en rapport som United Minds tagit fram åt Centerpartiet så har ungdomar en väldigt uppgiven syn på sina chanser att lyckas på arbetsmarknaden.

En av tre känner en eller flera personer som helt slutat söka jobb, drygt hälften tror sig få det sämre ställt än sina föräldrar och drygt en fjärdedel bär på en oro över att inte kunna få en fast anställning.

Centerpartiet har tydligt uttalat att vi vägrar vänja oss vid synen på ungdomar som arbetslösa och det vore därför önskvärt att även facket började betrakta unga ambitiösa människor som potentiella resurser snarare än offer.

Förslaget om utbildningsanställningar är en positiv utveckling. Vi menar att det är en klar förbättring att unga och oerfarna personer med ambitionen att arbeta får chansen att komma till en arbetsplats och visa upp sig under en period på 18 månader.

Meningen är att arbetet ska kombineras med utbildning, vilket ytterligare rustar den anställda för framtiden. Det innebär också att företag får möjligheten att satsa på en yngre och oerfaren person med utvecklingspotential och nära följa personens utveckling under 18 månader.

Man har med andra ord en större möjlighet att försäkra sig om att man satsar på rätt person.

Det minskar risken för en misslyckad anställning och innebär att steget att våga anställa en oerfaren person blir mindre dramatiskt.

Om utbytet är ömsesidigt positivt övergår anställningen automatiskt i en tillsvidareanställning efter 18 månader. I ett läge där relationen inte utvecklas lika positivt får den anställda åtminstone erfarenhet av arbetsmarknaden, ekonomisk ersättning under en period och ytterligare relevant utbildning i sin bransch.

Här tycks LO förespråka att dagens ungdomar hellre fortsätter vara en outnyttjad resurs.

Vi vägrar vänja oss vid den höga ungdomsarbetslösheten och väljer därför att inte på förhand förkasta användbara verktyg.

Annika Qarlsson

arbetsmarknadspolitisk talesperson, Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons