Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Externhandel på tvärs mot framtiden

Second hand-butikerna ökar i antal över hela landet. Kan det bero på en ökad medvetenhet om att vi egentligen inte har råd att köpa nytt hela tiden? Att det ligger ett värde i att ta vara på begagnat.

Annons

Varför det ökande intresset för rättvisemärkta varor och kravgodkända livsmedel, trots att de kostar mer? Är det för att vi vill vara säkra på att djuren har behandlats rätt? Och för att vi inte vill att jordbrukare och livsmedelsarbetare i andra delar av världen ska utnyttjas med låga löner och usla, hälsovådliga arbetsförhållanden.

Varför har intresset för utbyggnad av cykelvägar ökat så markant? Är det för att vi inte vill ta bilen överallt – både av miljöskäl, kostnadsskäl och hälsoskäl?

Varför har odlarintresset blivit så stort på senare tid och varför blir vi alltmer intresserade av lokalproducerat och närodlat? Är det för att vi vill ha koll på vad vi stoppar i oss? Är det för att vi inser att vi snart inte har råd att betala transporterna från jordens alla hörn som vi gjort hittills?

Varför ska vi då säga ja till en stormarknad med tusentals prylar och produkter långt från det närproducerade? Och till en livsmedelshandel som kommer att konkurrera ut både våra affärer i stadskärnan och livsmedelsbutikerna i tätorter som Sörforsa, Delsbo, Iggesund, Forsa, Näsviken och så vidare. Det kan inte vara annat än ren kapitalförstöring!

Ann Björkgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons