Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experimentera inte med oss barn

Efter att ha följt debatten om skolan i Bollnäs vill jag som elev ge min syn på saken och dela med mig av mina erfarenheter.

Annons

I stället för att göra skolfrågan till en politisk prestigefråga där man jämställer privata skolor med segregation och klassfrågor borde man fokusera på det viktiga. Hur ger vi barn och ungdomar en skola där de mår bra, får studiero och bra utbildning?

Vilka verktyg i form av studiemedel, lokaler och personal behöver lärarna för att skapa denna skola?

Den kommunala skolan i Bollnäs har haft ett guldläge under decennier av monopol. Helt uppenbart har man inte tagit vara på detta och utvecklat skolan eftersom ett behov av en privat skola växte fram. Skulle den skola som fanns hållit kvalitén hade ingen valt en annan. Ganska logiskt tycker jag som är 15 år.

När jag som skoltrött sjätteklassare tillsammans med mina föräldrar skulle välja högstadieskola besökte jag både Gärdet och Lust och Lära. Efter att sett Gärdesskolans trista lokaler och den nedmontering som sedan skedde var mitt val ganska enkelt. För mig spelade det ingen roll om skolan var privat eller ej och mina föräldrar och jag hade inga politiska värderingar i detta. Det jag däremot ville ha var små studiegrupper, en ljus och trevlig skolmiljö och lärare som verkade tycka om sitt arbete. Det fick jag på friskolan Lust och Lära. Att Lust och Lära har utvecklats till en bra skola beror säkert på att de som fattar besluten om organisationen själva är lärare och därför förstår behoven och att rektorn är ute bland oss elever, lyssnar och bryr sig om oss.

I dag har jag bra betyg och känner mig studiemotiverad. Jag önskar att alla ungdomar får denna möjlighet oavsett privat eller kommunal skola. Ta och fundera över varför inte barnen stannar i den kommunala skolan och varför lärarna som startade Lust och Lära tröttnade efter år av uteblivna resurser. Hade BUN lyssnat på sin personal hade vi i dag kanske inte haft två alternativ utan en av landets bästa kommunala skolor.

Utan att lära av sina misstag gör man nu också samma sak med mellanstadieskolorna och jag ser hur sexan på Kilbergsskolan är 45 barn inklämda i en barack och hur femteklassarna har ont i magen inför kommande läsår. Detta samtidigt som man lagt ner Rehnsbacken.

Varje barns grundskoletid är avgörande för deras framtid. Politiker, experimentera inte med den! Föräldrar, kämpa för era barns rätt till en bra skola!

Var varsam med oss som växer, vi ska ta hand om samhället en dag.

Niondeklassare på friskolan Lust och Lära

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons