Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Evensson och jag har olika ingångar

I ett svar på
min insändare
om myndighetsnämndens avslag på en vindkraftspark nära Harsagården, skriver Markus Evensson (
31/12
) att myndighetsnämnden har rätt att fatta sina beslut utan att överprövas av fullmäktige.

Annons

Det är självklart även för mig, men jag anser att myndighetsnämnden har att förhålla sig till sitt uppdrag att hålla sig till lagarna och övriga övergripande beslut från fullmäktige.

Om parken verkligen klarar lagen kan diskuteras på annat håll, personalen ansåg inte det i sitt yttrande. Men helt klart strider den mot den mot kommunens så kallade vindkraftsplan. Markus säger att fullmäktige inte kan överpröva nämndernas beslut och jag påstår att nämnderna inte heller bör överpröva fullmäktiges beslut. Det får däremot fullmäktige själv göra.

Jag vill inte gå in på ett resonemang med nedlåtande tonfall om några fäbodvallar. Jag och mitt parti tror på och kämpar för vindkraften och andra förnybara energikällor. Jag anser dock att det är lämpligt att lyssna på invändningar och bedöma när de är avgörande. Det ska inte byggas vindkraft överallt, de ska byggas på bra ställen och sådana finns det verkligen gott om i Ljusdals Kommun.

Myndighetsnämnden har tillgång till personal som är satt att bevaka vad lagarna säger om bland annat miljö och lokalisering. Inom detta avgränsade område finns säkerligen olika bedömningar att göra och det är deras uppgift. Det är inte myndighetsnämnden eller dess personal som ska värdera näringspolitiska konsekvenser av etableringar förutom när de inkräktar på befintliga etableringar eller planer.

Om någon på allvar vill pröva vindkraftsetableringen ur en helhetssynvinkel, där bland annat näringspolitiska hänsyn tas, ska den verka för att vindkraftsplanen ändras på den punkten.

Till slut måste jag ställa mig frågande till Evenssons påstående att MP äventyrar ett av de finaste besöksnäringsmålen genom detta beslut (avslag). Jag har svårt att förstå vilket besöksmål som kräver vindkraft på plats.

László Gönczi

miljöpartist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons