Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva Tjernström och landstinget – sorgligt

Jag blev uppriktigt ledsen av att läsa Eva Tjernströms inlägg (25/5).

Annons

Jag och de flesta gävleborgare har hoppats, att hon som nytillträdd ordförande i landstingsstyrelsen skulle styra med vården och inte över huvudet på den. Men inlägget bekräftar, att hon ställt in sig i ledet hos Lönnbark.

Generellt gäller, att effektiv sjukvård sköts från vårdenheterna med stöd och uppbackning från en närvarande ledningsfunktion, med vilken man kan resonera om problem, förändringar och innovationer. Då får man en samarbetande levande vårdinstitution med arbetsglädje. I Gävleborg betalar vi skattebetalare för en helt motsatt funktion. Det startade med införande av divisionsorganisation. Det är en metod som prövats och förkastats av all fungerande verksamhet i samhället. Men landstingsdirektören i Gävleborg skulle minsann med våra pengar skapa något som ingen annan lyckats med.Och landstinget jamade med. Han har nått målet, som ingen annan verksamhet vill veta av. Vi har nu en toppstyrd inavlad ledningskoncentration i Gävle, skild så långt som möjligt från levande sjukvård. Från stabskontoren där utgår ekonomiska direktiv till vårdenheterna, skrivna av människor, som inte har en aning om hur verksamheten fungerar och som personalen aldrig sett. Tala om beslut fattade över huvudet på vårdpersonal. Detta skapar naturligtvis olust och otrivsel och dödar arbetsglädje. Personal med framåtanda söker sig bort från en sådan organisation. Det absoluta bottenrekordet i vanstyre över huvudet på människor är ju den icke förvarnade sönderbrytningen av läkarsekreterarorganisationen. Förutom förolämpning och förnedring av en effektiv och stolt yrkeskår, skapades totalt kaos för hela vårdverksamheten. Motvilligt har man nu från styret tvingats ta tillbaka den idiotiska tankeplanen och försöker ställa tillrätta eländet. Operationen kräver enorma kostnader med alla omflyttningar fram och tillbaka och oöverskådligt kaotiskt merarbete, som kommer att bestå länge. Den mentala tortyr, som drabbat en hel yrkeskår, bör betraktas brottslig. Den högst ansvarige anstiftaren av ett så katastrofalt misslyckande hade naturligtvis fått sparken från vilken annan verksamhet som helst. Men landstinget i Gävleborg känner ingen skam. Man fortsätter driva verksamheten tvärs mot all vettig strategi för god sjukvård. Och landstingsdirektören får höjd lön.

Jag är väldigt besviken på att E.T. låtit sig manipuleras in i stabsbunkerns ekonomiska ensynthet. Den bunkern måste bildlikt sprängas och kommunikationsvägar upprättas med förankring i vårdverksamhetens alla vindlingar. Våra pengar ska främja vården och inte i första hand den vårdfrämmande centrala tunga administration, som med ekonomiska skygglappar besvärar och förtrycker vården.

Jarl Karén, Glada Hudik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons