Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EUs behov styr vindkraften

Håller fullständigt med herrarna Gill med flera (8/8) att inte enbart ekonomiska intressen ska styra placeringen av vindkraftverken. Men det är synd att planeringen inte kommit igång långt tidigare.

Annons

Stefan Löfvén säger sig vilja fundera över hur energibehovet verkligen ser ut framöver, och det är väl en rimlig utgångspunkt.

Vi behöver tänka på vad som ska ersätta 60 TWh el från tio reaktorer i världens kärnkrafttätaste land. Ska nya reaktorer byggas? Ska vi i så fall även fortsättningsvis importera uranet? Hur länge kan vi fortsätta att förlita oss på att ha tillgång till 120 TWh bränsle i form av olja? Eller ska vi importera el?

Herrarna talar om 10 eller 30 TWh vindkraft. Jag har sagt det förut, och ni behöver inte upplysa mig om att ni tycker att jag är galen, men jag menar att vi kan komma att behöva 120 TWh el från vindkraft. Det tycker jag är den volym som politiker och samhällsplanerare borde ta höjd för, som det brukar heta.

Röstade herrarna för att Sverige skulle gå med i EU? Då röstade ni för att elen skulle flyta fritt över nationsgränserna. Och då löser ni inte Sveriges elförsörjning genom att bygga kärnkraft heller. Den kommer att drunkna i EUs elhav. El får den som vill betala mest.

Den som vill säkra sin egen elförsörjning bör äga elproduktion, och varför inte i närområdet? Sverige kan inte längre självständigt bestämma hur vårt land ska försörjas med el. Istället har vi fått ett moraliskt ansvar, solidariskt och lojalt med övriga EU-länder. EU kommer säkert att hjälpa oss att ta det ansvaret om vi inte gör det frivilligt.

Roland Lundqvist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons