Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Europa behöver fler arbetskraftsinvandrare

Den 9 maj fyller Europa år till minne av Robert Schumans deklaration 1950 om att skapa ett enat Europa för att bevara freden efter andra världskriget och skapa välstånd.

Annons

För mig som liberal stannar inte strävan efter ett bättre samhälle vid nationens gränser. Sverige och EU måste riva gränserna för att ge fler människor möjligheten att fira födelsedagen i Europa. Ju fler människor som arbetar i Europa desto större blir födelsedagspresenten. Jag anser att det är nödvändigt att öppna upp mer för arbetskraftsinvandring i EU.

Sommaren 1989 åkte familjen på bilsemester genom Europa i en brun Saab 90. Tyskland var vid tidpunkten delat i öst och väst av en mur och vakter med k-pister. I dag är Tyskland ett enat demokratiskt land i hjärtat av Europa och Berlinmuren är ett minne blott. Nu är det är dags att krossa alla murar i EU. Jag vill se ett tolerant och öppet Europa där allas lika värde respekteras, där individer lever i harmoni med varandra och där alla ges chansen att lyckas.

Det är en väldigt vanlig missuppfattning att det finns ett bestämt antal arbetstillfällen i ett land, och att fler människor innebär större konkurrens om dessa arbetstillfällen. Antalet arbetstillfällen är snarare kopplat till hur många människor det finns i ett land. Fler invånare ger större efterfrågan på varor och tjänster, vilket bidrar till ökad tillväxt och större möjligheter att finansiera välfärden.

EU bör fokusera sig på att skapa en kreativ miljö som folk vill komma och starta sina företag i. Utlandsfödda besitter på kunskaper om affärskultur, politik, religion och språk i sina tidigare hemländer. Genom sina kontaktnät har de särskilt goda förutsättningar att själva bedriva handel och vara vägvisare för andra europeiska företag. Denna kompetens innebär unika möjligheter för Sverige och andra länder i EU att verka på ett flertal av världens snabbt växande marknader, inte minst i Afrika och Mellanöstern.

Det är därför nödvändigt att EU inför nya gemensamma regler och lagar för att underlätta arbetskraftsinvandring. Jag anser att EU bör införa ett Business Immigration Program, arbetskraftsinvandring i form av företagare, entreprenörer och investerare till alla dess medlemsstater och däribland Sverige. Förutsättningarna för att få invandra på denna grund ska vara att den sökande har erfarenhet av företagande och vilja starta ett företag i ett land inom EU. Sedan att den sökande har ett startkapital.

Etableringen av nya företag skapar fler jobb och leder till ökad tillväxt. Förhoppningsvis får vi en ökad arbetskraftsinvandring som leder till att fler bidrar till firandet av Europas födelsedag inom en inte allt för lång framtid.

Felicia Liu, ordförande, Liberala ungdomsförbundet Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons