Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU har levererat fred i 65 år

/
  • Så här långt har EU levererat fred i 65 år på den förr så krigshärjade europeiska kontinenten, skriver Hans Degerman.

Om man någonsin behöver en refug, som värnar fred, demokrati, mänskliga rättigheter och rättstatens principer, så är det nu. Enade vi stå, söndrade vi falla gäller nu som alltid, skriver Hans Degerman.

Annons

Så har britterna röstat sig ur EU till nästan halva landets förtvivlan. Skottland förbereder sig för att lämna England för att säkra medlemskap i EU och Nordirland vill ansluta sig till Irland. Worthwhile?

Genast börjar partier långt ut på höger- respektive vänsterskalan i många länder att gasta om att upplösa EU. EU har misslyckats på alla områden menar de. En jättestor kostnadsslukande byråkrati med långa fingrar, som lägger sig i allt mer i de enskilda ländernas ansvar är en angreppspunkt. EU:s strävan efter demokrati, mänskliga rättigheter och fred har lågt värde hos dessa extrema, som hyllar långt mer auktoritära former för att styra ett land.

EU är bland annat ett fredsprojekt, skapat på ruinerna av det av det förfärliga andra världskriget. Så här långt har EU levererat fred i 65 år på den förr så krigshärjade europeiska kontinenten. EU har öppnat kontinenten för varor, tjänster, kapital och människor och skapat ett frihandelsområde med 500 miljoner människor, som starkt bidragit till välståndsutvecklingen i många länder. Demokrati, jämställdhet, hyllande av människovärdet och rättstatens principer är andra utmärkande värderingar i unionsbygget. Vi kan resa fritt och arbeta och studera inom alla unionens 28 medlemsländer.

Men EU:s utveckling är också kantad av kriser och misstag. Till exempel anser jag att det var misstag att välja in Rumänien, Bulgarien och Ungern i unionen innan de gjort sin läxa. Att man inte kunde genomskåda den grekiska bluffen när landet släpptes in i eurosamarbetet var ett annat. Att man inte hittills kunnat komma överens om flyktingmottagandet är en annan bitter besvikelse. Men efter varje kris hittills har EU ändå lyckats landa på fötter.

För närvarande är 65 miljoner människor på flykt undan krig, förstörelse, förföljelse, hot om folkmord med mera. Det är den högsta registrerade siffran någonsin. Det pågår 40 väpnande konflikter och 10 fullskaliga krig. Och från Ryssland hörs alltmer hotfulla tongångar.

Om man någonsin behöver en refug, som värnar fred, demokrati, mänskliga rättigheter och rättstatens principer, så är det nu. Enade vi stå, söndrade vi falla gäller nu som alltid. Låt därför alla hätska EU-kritiker, som vill upplösa unionen, bemötas med goda och sakliga argument och visa ditt stöd för denna fantastiska union, som är den första i sitt slag i världshistorien.

Hans Degerman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons