Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU fredsprojekt i första hand

Europeiska unionen har i år tilldelats Nobels fredspris, som innebär ett erkännande av de ansträngningar som EU gjort under de gånga årtiondena för att främja fred, demokrati och mänskliga rättigheter samt bekämpa extremism och diktatur.

Annons

Europa, en gång ett slagfält där små länder och folk krigade och slog ihjäl varandra, är i dag en fridfull plats. Det här är själva kärnan i det europeiska projektet – fred och utveckling på vår kontinent.

Budskapet från den norska Nobelpriskommittén är tydligt: Europeiska unionen har åstadkommit mycket under de senaste 50 åren, och dessa bedrifter bör firas. Nu är rätt tid att se framåt och gå vidare. EU förtjänar också detta erkännande på grund av sitt engagemang när det gäller att skapa fred i olika delar av Europa och den övriga världen.

Nu är också rätt tillfälle att ge erkännande åt den enorma arbetsinsats som EU gjort för att främja fred och försoning, exempelvis i Nordirland. EU har använt sina unika erfarenheter av att skapa fred för att främja försoning mellan splittrade befolkningsgrupper. De metoder som EU har använts sig av och som har visat sig vara framgångsrika har också involverat det civila samhället i dessa områden.

Det här är orsaken till att vi måste "engagera människor för ett hållbart Europa" – mitt politiska budskap som ordförande för Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, det enda icke-politiska rådgivande organet för EU-institutionerna. Om inte allmänheten och det civila samhället engageras kan EU inte vidareutvecklas. För att ett land ska kunna upprätthålla fred längs sina gränser måste det också råda fred inom landet. Social sammanhållning är nyckeln till ett stabilt samhälle.

Priset har tilldelats EU, men också alla människor i det civila samhället i Europa som dagligen bidrar till att skapa en hållbar framtid.

Staffan Nilsson, ordförande Europeiska ekonomiska och sociala kommittén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons