Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett Rop(h) på hjälp

Ansökan om ändrad plan vid Medskog liknar alltmer en dokusåpa med alla ingredienser.

Annons

En före detta förtroendevald upptäcker ett attraktivt markområde och hans bolag köper marken av kommunen. Övriga eventuella intressenter göre sig icke besvär.

Köparen upptäcker att markens värde skulle öka kraftigt om även handel kunde få rymmas inom ett icke obetydligt markområde. Sagt och gjort, ansökan inges och för att markera det önskvärda i förändringen skriver man att kommunen uppmanat bolaget att begära ändrad plan.

Trots avsaknad av politiska ställningstaganden om var och hur kommunen ska utvecklas och med en politisk konsensus att inte tillåta extern handel, påbörjas ett intensivt arbete, så intensivt att man nästan måste låta konsult komma flygande för att presentera en icke färdig rapport.

I detta skede beslutar man sig dock för att genomföra fyra medborgarträffar. Dessa besöks för säkerhets skull av markägarna som ser det som nödvändigt att rätta felaktiga åsikter och påminna om allt det goda som väntar runt hörnet om man säger ja. För säkerhets skull närvarar goda kamrater som talar om ylande vargar, propaganda, främlingsfientlighet. Någon tycker att offentliga möten är av ondo och att planändringen bättre sköts internt.

För att ytterligare markera vikten av att planändringen genomförs och parallellt med pågående planprocess uttalar ordföranden i kommunens näringslivsbolag sitt starka gillande. Detta trots att andra näringslivsföreträdare inte vet särskilt mycket om vad som pågår. För att ytterligare markera vikten skriver han senare dessutom ett särskilt yttrande.

På direkt fråga framgår att man även från visst politiskt håll redan sagt ja trots att sammanställningar över vad som framkommit, samt inkomna yttranden ännu ej presenterats. Detta trots att man gått till val på bland annat ökad medborgarsamverkan.

För att säkerställa processen går nu bolaget in med förslag till ekonomiskt bidrag för att tillsammans med kommunen ta fram en handelsplan.

Några dagar senare och inför politiska ställningstaganden och för att säkerställa processen presenterar bolaget resultatet av en telefonenkät som enligt bolaget ger acceptans för ändrad plan. Det bör kanske framhållas att som man Rop(h)ar får man svar.

Kvällen innan politiskt ställningstagande och för att säkerställa processen ser bolaget det som nödvändigt att telefonledes begära ett sammanträffande. Av tidningen på morgonen framgår att nu föreslår bolaget ett moratorium för livsmedelshandel under tre år, därefter skulle det vara fritt fram.

Sammanfattningen av såpan so far är således att begärd planändring kompletterats med förslag om ekonomiska bidrag, styrd enkätundersökning och ett moratorium på tre år.

Jag undrar nu hur nästa steg ser ut i denna planlösa planprocess och ser med spänning fram mot resultatet av slutna förhandlingar mellan bolaget och byggnadsnämnden och dess juridiska konsekvenser.

Lennart Borgsten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons