Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett klargörande, tack!

Att bygga ett stort antal vindkraftverk inom hudiksvalls kommun är helt onödigt, och ett stort hot mot vår livsmiljö, detta kommer att påverka oss människor som bor i dessa områden negativt under lång tid framåt.

Annons

För den som betvivlar detta, så kan jag rekommendera en resa i kustlandet mellan Örnsköldsvik och Umeå, där ett stort antal vindkraftverk byggts under senare tid. Dessa vindkraftparker påminner närmast om ett ständigt pågående tivoli, med alla sina röda blixtljus.

Det är hög tid att se denna fråga i ett lite vidare perspektiv. England, Holland och Tyskland bedriver nu en intensiv utbyggnad av vindkraften till havs i Nordsjön, även på avstånd från land på upp till tio mil och på djup upp till 40 meter.

Tekniken för att bygga vindkraft till havs utvecklas ständigt, och kostnaderna sjunker.

I Bottenhavet utanför Hälsingekusten, inom Svensk ekonomisk zon, finns stora grundområden med djup på 15-30 meter, som kan rymma upp till 500 vindkraftverk. Bygg vindkraften därute till havs, och låt vår bygd vara en plats där människor kan leva och utvecklas i en god livsmiljö.

En utbyggnad av vindkraften i bygden, kommer endast marginellt och tillfälligt att skapa fler arbetstillfällen.

Låt oss istället satsa på att skapa goda livs- och boendemiljöer i kommunen – detta är en bristvara – så kommer människorna och företagen hit.

Slutligen en fråga till de miljöorganisationer/partier som så enögt driver frågan om en intensiv utbyggnad av vindkraften, och samtidigt förespråkar en god miljö.

Är människornas livsmiljö av underordnad betydelse för er, framför vindkraften? Eller är det kanske så att ni anser att det i framtiden endast bör bo vargar, björnar och vindkraftparker i vår bygd?

Ett klargörande från dessa organisationers sida vore trevligt. Ställ krav på energiindustrin, att bygga sina kraftverk där de gör minsta skada.

Kan man i andra länder göra detta, så kan det naturligtvis göras i Sverige.

Janne Skoglund

Lingarö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons