Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett annat och bättre samtals- och debattklimat önskas 2013

När åklagaren just före jul lade ner en polisanmälan angående starkt nedsättande ord som en S-ledamot bestämt hävdar har riktats mot vederbörande, utbrister den som anklagats efter återkomsten till politiken, följande:

Annons

"Då hade man kunnat bevisa vilka sammansvärjningar sossarna har, hur de ringer runt och hittar på lögner. De bedriver ju en hatkampanj mot moderater och glömmer vad de själva håller på med".

En dylik tanke har aldrig dykt upp hos oss och vi tror att vi känner till det mesta av vad som sker inom socialdemokratin i Ljusdals kommun av idag.

Den fråga vi ställer oss är hur det har kunnat bli så här. Det kan finnas många svar och alla berörda aktörer får rannsaka sig själva – så naturligtvis även vi – men något enkelt och fulltäckande svar är nog svårt att finna.

Vi tror dock att en hårt utsatt kvinna – Aftonbladets kulturredaktör Åsa Linderborg – i sina följande ord täcker in en stor del av svaret: "Jag tror att det bottnar i att vi har väldigt stora motsättningar i samhället…" (samhällsklimatet) "har blivit mycket, mycket råare. Och det har gått fort".

Hon kopplar sedan ihop det med förändringar och försämringar vad gäller arbetslöshet och socialförsäkringssystem.

Vi tror också att det nyliberala samhälle som växer fram allt tydligare med den borgerliga regeringen, skapar och stärker motsättningarna i samhället. Stämningarna från 30-talets Europa kommer sakta men säkert tillbaka -och måste hela tiden av alla demokratiskt sinnade partier och förtroendevalda bekämpas.

Till den här bilden hör att varje parti måste ta sitt eget ansvar för det beteende som dess företrädare uppvisar. Detta gäller naturligtvis samtliga partier i Ljusdal och vi menar nog att det parti som talar om sammansvärjningar och hatkampanjer har ett särskilt ansvar att ta – och det tillåter vi oss att efterlysa.

Vi för vår del önskar ett annat debatt- och samtalsklimat i Ljusdals kommun – ett klimat som är klargörande, särskiljande och informerande men som bygger på respekt för partier och personer antingen dessa tillhör förtroendemannakretsen eller ej.

Örjan Fridner, ordförande i arbetarekommunen,

Markus Evensson, ordförande i Järvsö S-förening

Roland Bäckman, kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons