Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Etikgranskningen av Carema Care en skymf

Carema Care har inte fällts av Vårdföretagarnas etikråd, kunde man läsa i dag. Halleluja! Alltså gjorde de inget fel när de vanvårdade äldre demenssjuka. Eller?

Annons

Demensförbundet ställer sig frågande hur man kan kalla Vårdföretagarnas intervjuer med Carema Cares ledning för att göra en granskning? Självfallet spottar ledningen ut lika mycket floskler som de gjort tidigare på sina hemsidor, där de har utlovat ”den goda dagen” för äldre. Varför har man inte intervjuat vårdpersonalen som sett verkligheten? Varför har man inte bemödat sig för att höra de demenssjukas anhöriga i frågan?

Vårdföretagarnas etikråd består av fyra personer: ett före detta justitieråd, en professor på KI, en präst och en psykolog. Fyra personer som sitter på var sitt kontor och som därmed inte har inblick i vad som verkligen behövs på ett äldreboende. Vårdföretagarnas etikråd har dessutom gjort det enkelt för sig. I rapporten skriver de:

Avgränsning av uppdraget:

Fokus på omvårdnadsetik enligt Vårdföretagarnas etiska riktlinjer. Ingen granskning av sådant som myndigheter, till exempel Socialstyrelsen och Skatteverket, har till uppgift att granska. Ingen granskning av enskilda verksamheter eller ärenden.

Då kan man verkligen fråga sig vad det är de har granskat egentligen?

Att påstå att Carema Care har följt de etiska riktlinjerna är att sänka ribban för hela äldreomsorgen. Vårdföretagarnas rapport visar än en gång att Demensförbundet har rätt när vi kräver oberoende granskning av äldrevården, oavsett om den ges i privat eller offentlig regi.

Stina-Clara Hjulström, ordförande för Demensförbundet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons