Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ersätt överskottsmål med balansmål

Hållbara offentliga finanser är en del av den svenska modellen och en förutsättning för en stark välfärd. Därför har socialdemokratiskt ledda regeringar alltid värnat de offentliga finanserna, skriver två S-politiker.

Annons

Efter 90-talskrisen var Sveriges statsskuld hög och underskotten stora. Därför satte den då nyvalda socialdemokratiska regeringen i samarbete med Centerpartiet upp ett mål (det så kallade överskottsmålet) om att staten skulle gå med överskott för att betala av på statsskulden. Målet har tjänat Sverige väl – svensk skuldsättning är nu en av EU:s lägsta. Förtroendet för de svenska offentliga finanserna har återupprättats.

Socialdemokraterna anser därför det är dags att ersätta överskottsmålet med ett mål om att utgifter och inkomster ska gå ihop (ett så kallat balansmål). Om detta förs samtal mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och de borgerliga partierna. Flera partier har signalerat att man liksom vi Socialdemokrater är beredda att ompröva tidigare uppfattning men Moderaterna är de som hittills varit minst intresserade av att tänka om.

På vilket sätt angår detta oss som bor i Gävleborg kan man då undra?

Jo, ett oförändrat mål kräver att Sverige genomför nedskärningar på 40 miljarder i närtid. Det motsvarar närmare 70 000 kommunanställda. Gävleborg har redan en hög arbetslöshet, tyvärr Sveriges högsta. Det är en trend som behöver brytas och en placering som vi vill göra allt för att ändra. Vi behöver fler i jobb, inte färre. Vi behöver en mer utbyggd välfärd inte en nedmonterad! Att då inte ersätta överskottsmålet med ett mål om att utgifter och inkomster ska gå ihop, skulle drabba Gävleborg hårt i en redan ansträngd situation.

Bara i Hudiksvall kommun innebär det 162 miljoner som skulle behövas sparas. Detta innebär att man skulle behöva säga upp 258 stycken anställda. Är det lärarna, barnskötarna eller undersköterskorna som Moderaterna tycker är överflödiga? Till detta ska läggas moderaternas vidlyftiga löften om ytterligare skattesänkningar – vilka skulle leda till ytterligare nedskärningar.

Hållbara offentliga finanser är en del av den svenska modellen och en förutsättning för en stark välfärd. Därför har socialdemokratiskt ledda regeringar alltid värnat de offentliga finanserna. Den nuvarande är inget undantag. På bara ett år har regeringen kraftigt minskat underskottet den ärvde av den borgerliga regeringen och kommer fortsätta föra en ansvarsfull ekonomisk politik. Men att kraftigt strama åt ekonomin med 40 miljarder i närtid är inte ansvarsfullt – tvärtom.

Sverige befinner sig mitt uppe i ett samhällsbygge. Vi behöver investera mer i jobb, bostäder, infrastruktur och välfärd. Så vill vi Socialdemokrater utveckla den svenska modellen. Att säkra en välfärd av hög kvalitet för alla medborgare kommer vara en viktig prioritering de kommande åren. Vi ser fram emot ett förtydligande från Moderaterna kring vilka delar av välfärden de planerar att skära bort för att nå upp till det överskottsmål de ännu inte omprövat.

Patrik Lundqvist (S)

riksdagsledamot i skatteutskottet

Mikael Löthstam (S)

kommunstyrelsens ordförande Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons