Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eolus bygger för lokalt ägande

Kelvin Ekelund nämner i ett inlägg i debatten om vindkraft Eolus Vind AB (16/5).

Annons

Bland annat citerar han vår affärsidé om försäljning av nyckelfärdiga vindkraftverk till kunder och undrar varför vi inte behåller dem själva.

Först och främst vill jag påpeka att Eolus äger och förvaltar egna vindkraftverk, i dagsläget cirka 40 stycken. Detta samtidigt som vi alltså uppför vindkraftverk åt andra. Sedan starten 1990 har Eolus varit med och etablerat över 350 av de omkring 2 000 vindkraftverk som finns i Sverige. Att Eolus inte behåller alla verk själva är inte konstigare än att byggföretag bygger fastigheter åt andra eller att lastbilstillverkare säljer lastbilar utan att själva bedriva åkeriverksamhet.

I vårt fall har kombinationen gjort att vi byggt en bred kompetens inom vindkraft som är till gagn för våra kunder. Kunder som gärna äger vindkraft men som inte har möjligheter att själva sköta processen från att hitta en lämplig plats till att ha ett driftklart verk.

Eolus ser gärna lokalt ägande av vindkraft och en stor del av vår försäljning sker därför i åttondelar. Alltså att kunderna som är alltifrån företag till privatpersoner och ekonomiska föreningar inte behöver köpa ett helt verk. På så sätt ges fler möjligheter att investera. Vi jobbar också med lokal förköpsrätt samtidigt som vi gärna använder lokala entreprenörer i anläggnings- och byggfasen. Detta sammantaget gör att en större del av vindkraftens positiva tillskott för ekonomin stannar lokalt i bygden.

Gustaf Ekberg

vd Eolus Vind AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons