Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En värdig äldreomsorg?

Ingen kan ha undgått den senaste tidens debatt kring brister i äldrevården. Det är inte första gången som missförhållanden har uppdagats och en diskussion om kvaliteten där är nödvändig och aktuellare än någonsin.

Annons

Men hur ser personalen i äldreomsorgen på det här? 500 äldreomsorgschefer har fått ge sin bild av äldreomsorgen i en ny rapport från fackförbundet Vision. Där framgår bland annat att en av tre chefer inte upplever att de har förutsättningar att driva och medverka till en värdig äldreomsorg. Det är allvarligt.

Grunden för en bra äldreomsorg är ett bra ledarskap och medarbetare som känner att de kan göra ett bra arbete. I dag har chefer inom äldreomsorgen för många underställda och ibland ett bristande administrativt stöd. Man behöver också stöd i sitt kvalitetsarbete. Mer än varannan chef anser att det uppföljningsarbete som kommunerna genomför är otillräckligt. Det krävs ett ökat lokalt arbete med uppföljning och kvalitetssäkring och den diskussionen behöver föras såväl i kommuner som bland de privata utförarna.

Signalerna om brister i äldreomsorgen påverkar inte bara de som i dag är äldre och deras anhöriga. Det är inte bra om fler och fler ser fram emot ålderdomen med oro, när man läser de värsta exemplen i media. Fackförbundet Visions rapport visar att kvaliteten i äldreomsorgen i dag varierar. En majoritet av de tillfrågade tycker att kvaliteten blivit bättre de senaste åren. Det kan ändå i framtiden behövas en certifiering där alla verksamheter inom äldreomsorgen kan garantera att de har en hög kvalitet och har system för kvalitetskontroll och uppföljning.

Det här är också i högsta grad en fråga för våra lokala politiker i fullmäktige, i social- och äldreomsorgsnämnder och motsvarande. Man behöver ställa sig frågan om vi i dag har bra kvalitetssäkringssystem eller går det att förbättra dem? Med tanke på resultatet i fackförbundet Visions senaste rapport så finns det mycket att göra i många kommuner när det gäller kvaliteten och kvalitetsuppföljningen i äldreomsorgen.

Eva Wannberg, ordförande i fackförbundet Vision Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons