Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En våldtäkt på naturen

Efter det att man för några år sedan raderade ut Ljusnes identitet som naturskönt belägen bostadsort genom att bygga ett kraftverk vid älvens mynning, så slår man till med ytterligare ett slag "under bältet".

Annons

Stora Skog, landets tredje största markägare, planerar kanske Sveriges största vindkraftspark i kustområdet från Ljusne till Axmar Bruk, och med begränsning västerut av E4 och österut av havet.

I kraft av "störst är starkast" kommer man att gå fram som en ångvält i det som område som nu kallas Jungfrukusten. Jungfrur borde inte få våldtas, men det tar man förmodligen ingen hänsyn till.

Jag vill inte se 200 vindkraftverk, en siffra som jag har hört, och som når en höjd av cirka 225 meter. Att till höjd över marken jämföras med Kaknästornet i Stockholm, som är 170 meter, och Turning Torso i Malmö, 190,4 meter.

Jag har stått vid foten av de här två byggnaderna samt, även kunnat betrakta dem på miltals avstånd. Lägg till 35 meter och man har de planerade kraftverkens höjd.

En normalt stor tall eller gran når kanske 20 till 25 meter.

200 stycken är en våldsam överetablering. Jag vet inte om man siktar på något slags "svenskt rekord" eller kanske något ännu häftigare. Har sett en antydan i en förstudie om Ljusne, att det är möjligt att kraftverket kommer att tas bort då det visat sig olönsamt.

Det här är en lika stor, om inte större, miljöförstöring som beräknas påbörjas inom kort.

Varför hörs inga protester?

Som född och uppvuxen i Ljusne protesterar jag!

Sven Bohlin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons