Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En moralisk person skjuter inte ihjäl älgar för nöjes skull

Erik Matsson från Svenska Jägareförbundet skriver i en insändare (16/9) att
vi ska fortsätta att äta älgkött med gott samvete
eftersom jägarna känner och är utbildade att ta ett stort moraliskt ansvar. Nu svarar veganen Jonas Norberg.

Annons

Erik Mattssons påstående saknar faktastöd. En moralisk person skjuter inte ihjäl älgar för nöjes skull under ofta mycket plågsamma former.

Matsson trivialiserar lidandet när han beskriver hur älgen förblöder inom några tiotals sekunder efter att ha träffats i bröstet och att älgen då ibland springer utom synhåll. Hur skulle du själv känna det om du i panik sprang omkring i skogen med ett skotthål i bröstet? Skulle du kunna behandla din hund på samma sätt?

Matsson skriver att älgstammen har en tillväxttakt på omkring 40 procent och att därför är jakten nödvändig. Påståendet leder vilse. Det finns miljontals djurarter på vår jord och 99 procent av dessa arter jagas inte av människor. Ändå ökar de inte lavinartat. Detsamma skulle naturligtvis även gälla älgen om inte jägarna avsiktligt i princip utrotat vargen.

Om djuren blir så många att de måste skjutas, varför utfodrar jägare så att populationerna ökar? De flesta jägare vet innerst inne svaret på denna fråga: Det handlar i grund och botten om en oetisk nöjesjakt.

Vi veganer ser älgar som individer med moraliska rättigheter och arbetar för att de ska få leva i fred i skogen utan att bli jagade och ofta skadeskjutna. Vi tar ett moraliskt ansvar för djur och natur till skillnad från spänningssökande nöjesjägare.

Jonas Norberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons