Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kritisk massa – 100 apor

/
  • Skribenten erinrar sig forskning på apor i Stilla Havet, när han tar del av resonemanget runt Region Gävleborgs resor.

Kelvin Ekeland om Region Gävleborgs resor till San Francisco och forskning på apor i Stilla Havet på 1950-talet ...

Annons

Den 1 mars återger Mittmedias Henrik Nyblad motiven för Region Gävleborgs idoga resande till San Francisco. Skälen är att nå en kritisk massa, det vill säga få en avgörande mängd höga chefer att förstå sjukhuset Kaiser Permanentes ideologi.

Idén är att när man vid förändringsarbete vill påverka är det viktigt att man kring sig har flera personer som med samma idéer. Man kan säga att det handlar om en kritisk massa. Det är en term från kemin. Vid en process måste tillräckligt med delar av ett ämne finnas för att en reaktion ska starta. Det är samma sak med människor. Det är en utomsinnlig kunskapsöverföring.

Det finns en liknelse om den 100:e apan: På 1950-talet gjordes försök med apor på öar i Stilla havet. Man gav dem frukt i stället för deras vanliga mat. Efter ett tag började en apa spontant skölja bort sand innan hon åt. Det var tydligen bättre för hon fortsatte skölja. Så småningom lärde hennes familj och nära kamrater också tekniken, men fäder lärde sig aldrig. Det blev mer och mer vedertaget bland fler och fler apor. När talet tvättande apor överskred 100 började som genom ett trollslag alla apor tvätta sin frukt.

Det mest otroliga forskarna såg var, att vanan spred sig över havet och att även apor på andra öar började skölja sin frukt. Det tycks vara så att när ett visst antal uppnår en viss insikt, då kan denna nya insikt överföras från medvetande till medvetande. När endast ett begränsat antal individer känner till ett nytt sätt stannar kanske denna nya kunskap inom en sluten krets. Men det finns en brytpunkt som innebär att det räcker om bara en till person får en ny medvetenhet och nya insikter, så förstärks den gemensamma kunskapen på ett sådant sätt att den plötsligt når ut till nästan alla.

När man räknar dem som åkt till Kalifornien för Regionen är det fler än hundra. Den kritiska massan, eller 100 apor, har nåtts. Inga fler resor behövs – även om familjefadern aldrig lär sig. Det får man ta.

Kelvin Ekeland

Norrbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons