Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En katastrof för de gamla att lämna boendet

Olov Drebäck ger sin syn på flytten av de äldre dementa från Junibacken i Ovanåkers kommun.

Annons

Under juni–juli har det skrivits många spaltmeter i Ljusnan angående de äldres kommande flytt från Junibacken till Gyllengården i Edsbyn. Det är inte läge att upprepa vad som skrivits men frågan kvarstår: Vad som kommer att hända? Att ekonomin har varit ett stående argument är väl klart. Utan att ha insyn i kommunens kassakista borde det finnas utrymme för en lösning om alla i ansvarsställning hjälptes åt, så att de äldre fick bo kvar på Junibacken den tid de önskar. Som ett exempel kan nämnas att Ovanåkers kommun 2014 gjorde ett plus i budgeten på 12,3 miljoner kronor. Det fanns hål att stoppa dem i, som Yoomi Renström (S) uttryckte det. Är de förbrukade på annat håll?

Att de äldre inte skulle påverkas negativt av att flytta, som framhölls av den lokala expertisen, stämmer inte. All forskning visar motsatsen, speciellt för dementa. I det här fallet är det inte enbart själva flytten, utan även det faktum att de får ett sämre boende, som i hög grad kommer att vara avgörande för hur deras hälsa påverkas.

Det är en förhoppning att Renströms tidigare utsago gäller. Så här sa hon i Ljusnan den 22 september 2009: "Är det riktigt att flytta gamla människor utan hänsyn till deras ålder eller tillstånd? Att byta hem är jobbigt för de flesta människor men för gamla och sjuka kan det vara oerhört traumatiskt och i värsta fall rena dödsdomen. Ovanåker ska inte vara en kommun där gamla människor behandlas som flyttlådor. Inte ens i ekonomiskt svåra tider."

Att upplåta lokaler till Migrationsverket som i det här fallet och likaså Lyckebo kan väl vara bra för kommunens ekonomi men i förlängningen inget att bygga vidare på, och för gamla som måste lämna ett bra boende och tränga ihop sig i allt för små utrymmen är det en katastrof.

Olov Drebäck

tidigare anhörig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons