Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En billig och enkel livförsäkring

/
  • Genom samverkan inom kommunerna mellan dessa aktörer kan äldre ges ett bra skydd, även de som bor kvar hemma, skriver Anders Bergqvist.

Alla människor kan drabbas av brand i hemmet, men äldre är särskilt utsatta när en brand inträffar, skriver Anders Bergqvist, Brandskyddsföreningen, som menar att förhållandevis billiga insatser skulle kunna rädda liv.

Annons

Varje vecka, året om, brinner en pensionär inne i sitt eget hem. Men med ett individanpassat brandskydd skulle färre äldre omkomma. Under 2015 omkom åtta personer i Gävleborg i bränder. I hela riket omkom 113 personer, vilket var det högsta antalet omkomna på fem år. Det visar ny, preliminär statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Bland de omkomna är de flesta äldre, ofta över 80 år. Många har varit ensamma i sin bostad när branden startat och inte själva kunnat släcka den eller ta sig ur bostaden. Rökning ligger bakom många dödsbränder.

Antalet äldre i Sverige ökar stadigt och samtidigt väljer, eller tvingas, fler äldre att bo kvar i hemmet. Samhällets inriktning är att de ska kunna bo kvar i hemmet och få vård, omsorg och anpassning av bostaden. Brandskydd är dock dessvärre sällan en del av samhällets stöd till äldre. I åldersgruppen 75–84 år är nästan fyra av tio funktionshindrade. En majoritet av dessa människor bor i bostäder utan förstärkt brandskydd. För funktionshindrade äldre människor räcker inte brandvarnare eller brandsläckare när olyckan är framme. Det behövs ett individanpassat skydd för att rädda deras liv när en brand utbryter.

Ett individanpassat brandskydd behöver inte vara kostsamt. Relativt enkla åtgärder som flamsäkra sängkläder, rökförkläde och spisvakt ger ett ökat skydd mot brand och räddar liv. Brandskyddsföreningen vill därför att alla kommuner i Gävleborg ska ha med brandskydd i bedömningen när äldre får hjälp att anpassa sitt hem.

De kommunala räddningstjänsterna har stor kunskap om brandskydd för personer med olika förutsättningar. Kunnig personal från hemtjänst och socialtjänst har erfarenhet och rutin att bedöma vilka individer i en kommun som behöver förstärkt brandskydd. Genom samverkan inom kommunerna mellan dessa aktörer kan äldre ges ett bra skydd, även de som bor kvar hemma. Brandskyddsföreningen arbetar ideellt för ett brandsäkrare Sverige – för alla. Vi uppmanar alla kommuner att erbjuda äldre ett individanpassat brandskydd. Det skulle rädda liv.

Anders Bergqvist

generalsekreterare på Brandskyddsföreningen

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons