Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En av de gamla är min pappa

Öppet brev till Jan-Åke Lindgren (S) om Junibacken:

Annons

Du är ansvarig för att ta beslutet om Junibacken.

Jag skriver detta brev för att uttrycka att gamla kan bli personifierade. I stället för nummer kan vi diskutera personer. För vi är ju personer även om vi blir gamla och odugliga för samhället.

För att få balans i budgeten har politikerna beslutat att flytta boendet Junibacken. Samtidigt minskar antalet platser med nio.

I detta fall är de gamla min pappa som har betalat skatt i över 50 år.

For att personifiera honom bifogar jag några ord:

Min pappa kom till Sverige som flyktingbarn från Finland när han var ganska liten. Han tycker absolut inte om förändringar eller flyttningar eftersom det påminner om hans mardröm om att förflyttas mot sin vilja till Sverige.

Han jobbade hela livet som elektriker.

Han tränade ungdomar i friidrott och jobbade som brandman for att rädda folk som gjort sig illa. Åren gick och han blev som ni säger gammal. Han valde att bo hemma i sitt hus.

Hemhjälpen som kom glömde många gånger att öppna matlådorna så han fick gå hungrig (eftersom han inte kan själv) eller så glömde de att diska (han brukade äta på samma smutsiga tallrik) eller så vägrade de att städa ur kylskåpet (sa att han åt möglig mat).

För att kunna förflytta honom till Junibacken lovade vi att han skulle få det lugnt och skönt och bli ordentligt omhändertagen. Jag kände mig lättad över att han äntligen var i goda, trygga händer.

Jag bor utomlans sedan många år och har vistats mycket i min mans hemland Indien.

I Indien betraktas och behandlas de gamla med respekt och värdighet och när jag hälsar på en gammal person måste jag kyssa deras fötter. I denna tusenåriga kultur vet man att visdom och erfarenhet inte kan bytas ut mot budget.

Är man orolig kommer vi att hjälpa dem, säger Jan-Åke Lindgren.

Du är välkommen att bära flyttkartonger och trösta en gammal man.

Och är det någon som får en hjärtattack, är den på ditt samvete.

Flyttar ni boendet för att få plats med ensamkommande flyktingbarn?

Detta beslut ar oetiskt och ignorant. Tror ni att flyktingarna (från kulturer som värderar äldre), skulle tycka det var trevligt att bo på en plats med vetskapen om att äldre förflyttats? Din politik främjar inte integration eller samarbete utan skapar irritation.

Jag ägnar mitt liv åt att hjälpa människor i utvecklingsländer: Jag ger dem kunskap och resurser, så att livet blir mer rättvist. I dessa u-länder är ingen av de gamla hungriga, smutsiga eller ensamma. Jag planerar att öppna ett Best Exotic Marigold Hotel, där man åldras med värdighet och glädje och där man blir bemött med sunt förnuft och ett gott hjärta.

Vad säger du Jan-Åke, ska jag reservera en plats åt dig med?

Sylvia Jagerroos

Jan-Åke Lindgren svarar:

Skälen till Junibackens flytt till Gyllengården är främst ekonomiska. Det fattas cirka 3 miljoner kronor i socialnämndens budget för 2016. På kommunens hemsida har socialförvaltningen försökt förklara vad som ska ske och också skälen till detta. Samtidigt med beslutet att flytta Junibacken togs också ett beslut att utreda en utveckling av äldreboendena i Ovanåker. Det handlar om att bygga nya boenden för att möta de behov som vi ser komma 2020–25. Behovet kommer att vara cirka 40 nya platser främst anpassade för dementa. I uppdraget ingår även att se över behovet av fler trygghetsplatser.

När det är dags för flytten så ska vi naturligtvis i samråd med anhöriga, demensteam, pensionärerna som bor på Junibacken och personal bestämma hur formerna för detta ska ske. Socialförvaltningen kommer att bistå med hjälp till de som flyttas och jag är övertygad att detta ska ske på ett så humant sätt som möjligt.

Junibacken är inte några bra lokaler att bedriva särskilt boende på. De nya rummen på Gyllengården är små men är samlade på en våning och har dessutom bättre allmänna utrymmen. Min övertygelse är att boendet där kommer att fungera utmärkt.

Den stängning av Lyckebo som gjordes för att anpassa lägenhetsbeståndet fungerade bra och därför är jag övertygad om att flytten av Junibacken också kommer att fungera.

Flytten av Junibacken förväntas att anpassa budgeten och det är den prioritering som majoriteten i nämnden tyckte rimlig utifrån de alternativ som finns. Att pruta på hemtjänsten eller någon av våra andra verksamheter verkade inte vara något alternativ som var möjligt.

Jan-Åke Lindgren

ordförande socialnämnden Ovanåker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons