Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elbrist hotar jobb i Hälsingland

Två representanter för Svenskt näringsliv oroas för hur Sverige ska klara framtidens elförsörjning.

Annons

Vattenfall och Eon har gett nya besked om deras kärnkraftverk. Redan om fem år kan fyra av tio svenska reaktorer vara stängda. Det väcker oro för hur Sverige ska klara framtidens elförsörjning. Politiker i båda blocken bär ansvaret – nu måste de säkerställa trygga leveranser av el, för att värna svensk konkurrenskraft.

I dag står kärnkraften för Sveriges elförsörjning, men det kan snart komma att ändras. Vattenfall stänger två Ringhalsreaktorer senast 2020. Samtidigt planerar Eon för att stänga reaktor ett och två i Oskarshamn. Inom en snar framtid kan alltså fyra av tio kärnkraftsreaktorer stå avställda. Men regeringen ger inga svar på hur framtida energibehov ska fyllas.

Den nyligen tillsatta Energikommissionen har förvisso i uppdrag att finna en lösning på hur Sveriges energiförsörjning ska säkerställas på längre sikt, 2025–2050. Men beskeden om kraftverkens framtid sätter denna plan på ända.

Det oroar. Sverige behöver en stabil elförsörjning som näringslivet kan räkna med och behovet av en hållbar lösning börjar bli akut.

Myndigheten Svenska Kraftnät konstaterar att de fyra stängda kärnkraftsreaktorerna kan medföra brist på effekt i södra Sverige redan 2018. Tre år kan låta som en lång tid. Det ska dock jämföras med de fem år det krävs för att ta fram ett nytt gaskraftverk, eller de minst tio år som krävs för att utveckla ett kärnkraftverk från plan till drift.

Dessutom väntas nedläggningen av reaktorerna medföra att priset på el ökar i hela landet. Bara tre öres prisökning per kWh innebär en total kostnadsökning på 69 miljoner kronor per år för industrin i Gävleborgs län. Dyrare elförsörjning är ett direkt hot mot jobb och företagande i Hälsingland.

I 40 år har politikerna agerat som om elförsörjningen löser sig själv. Nu ser vi konsekvenserna och ansvaret bärs av såväl rödgröna som borgerliga regeringar. Att Sverige riskerar effektbrist är ett allvarligt hot mot vår konkurrenskraft. Åtgärder krävs på såväl kort som lång sikt för att återställa förtroendet för svensk elförsörjning. Näringslivet behöver stabila elleveranser till en konkurrenskraftig systemkostnad.

Riksdagspartier – visa att ni kan ta ansvar för Sverige.

Maria Sunér Fleming

energiexpert, Svenskt Näringsliv

Lotta Petterson

regionchef Svenskt Näringsliv

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons