Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomi i fritt fall under 14 år

Annons

Svar till Daniel Pettersson (12/4). l.

Daniel Pettersson (V), beskriver hur han ser på majoritetens agerande de första 100 dagarna. De biobiljetter som en enig kommunstyrelse tog beslut om i början av året var en åtgärd för att visa uppskattning för kommunens medarbetare. Daniel deltog i detta beslut och reserverade sig inte. Vid de företagarluncher som vi anordnar betalar företagen för sin egen lunch för att inte belasta kommunens ekonomi. Vi vill också upplysa om att det vid varje tillfälle varit över ett hundra deltagare per lunch, detta trots självkostnadsprincipen.

Det finns en stor förväntan och spänning på det nya politiska ledarskapet och att man nu ser näringslivet som en resurs och tillgång, inte som tidigare majoritet ibland uttryckt det, en belastning.

Den nya majoriteten driver arbetslinjen vilket innebär att vi prioriterar dem som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Invandrare och ungdomar är i fokus just nu. Vi gör allt vi kan för att få fler företag att etablera sig i kommunen samt få dem som redan finns att växa så de kan anställa. Företagsbesök, träffar i nätverk för att lyssna av behoven är det sätt vi jobbar på. I nämnderna pågår intensivt arbete med att ordna upp de felaktigheter och försummelser som den tidigare majoriteten orsakat. Skolan ses över och omprioriteringar görs, våra äldreboenden ses över både lokalmässigt och personaltäthetsmässigt. Allt för att prioritera våra kärnområden. Vi underhåller alla de fastigheter som tidigare majoritet låtit förfalla. Detta har vi budgeterat extra för. Allt detta för att få en bra och livskraftig kommun att leva bo och verka i.

Under det sista halvåret vid makten för S och V startades ett antal investeringar som inte fanns budgeterade. Detta ger nu stort negativt resultat på likviditeten då det är under första kvartalet som fakturorna kommit in till kommunen. Vi driver en ansvarsfull ekonomi för Hudiksvalls kommuns innevånare. När dessutom kung Bore med sin vinter urholkar budgeten för snöröjning med efterkommande skador i mångmiljonklassen sätter detta extra stor belastning på likviditeten. Effektiviseringar och rationaliseringar är en del av det politiska ledarskap som den nya majoriteten visar prov på. Detta sker genom hela organisationen men inte genom ogenomtänkta sparpaket och akutåtgärder. Vi kommer noga att följa utvecklingen och därefter vidta de åtgärder som eventuellt behöver göras. Att likna detta ansvarstagande vid grodor på Gröna Lund känns en aning främmande. Kanske är det dessa grodor som Daniel ser framför sig beträffande deras eget agerande i tidigare majoritet?

Ett lyssnade politiskt ledarskap med god kontroll på ekonomin är det sätt nya kommunledningen arbetar på.

Caroline Schmidt

Jonas Holm

Göte Boman

kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons