Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Einstein och Gud

Varje sommar tycks religiösa fundamentalister finna tidningens insändarsida vara ett lämpligt forum för att föra fram sin syn på hur verkligheten skall beskrivas och tolkas.

Annons

Den här sommaren har Jerker Sjölander varit flitig, och med flera inlägg delgett oss sin uppfattning. Det är möjligt att Sjölander kan sin Bibel, men när han hänvisar till vetenskap vittnar det om okunnighet.

Sjölander skriver (19/7) att Albert Einstein upptäckt och erfarit Guds hjälp och närvaro oräkneliga gånger. Sjölander menar uppenbarligen att Einstein trodde på Gud, och fick hjälp av honom i sina banbrytande upptäckter. Världens mest berömda vetenskapsman Albert Einstein har visserligen i en dispyt med Niels Bohr, om kvantfysikens lagar, yttrat den berömda aforismen Gud spelar inte tärning, varvid Bohr svarade att Einstein inte skulle blanda sig i vad Gud gjorde. Ofta har just denna diskussion åberopats för uppfattningen om Einsteins gudstro.

Einstein var inte religiös utan var snarast principiell ateist, men hade en stark vördnad inför universums och den subatomära världens komplexitet.

Den person som Sjölander lyfter fram för hans gudstro anser tvärtom att tron på Gud är bara barnslig vidskepelse, vilket framgår av ett brev Einstein skrev i januari 1954 till filosofen Eric Gutkind. Vidare skrev Einstein "För mig är Gud inget annat än ett uttryck för och en produkt av människans svagheter." I samma brev finns också: "Bibeln är en samling aktningsvärda men ändå primitiva legender och hur som helst tämligen barnsliga, för mig kan ingen tolkning, hur subtil den än är, ändra på detta".

Av insändarna har jag inte fått uppfattningen att dessa Einsteins åsikter delas av Sjölander. Lyft gärna fram Albert Einstein, som var en av förra århundradets mest framträdande gestalter och har kommit att personifiera vetenskaplig genialitet, men tillskriv honom inte åsikter han inte hade!

Bo Gullefors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons