Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egoismen och rädslan hör ihop – stanna kvar i EU

Egoismen går segrande genom Europa hand i hand med rädslan. De två hör ihop, skriver Lennart Gunhamre.

Annons

EU bildades successivt under mitten av 1900-talet som en följd av två världskrig med i runda svängar en kvarts miljard (!) dödade människor och ett oräkneligt antal psykiskt skadade. Behovet av en utsträckt hand och ett samarbete över gränserna blev uppenbart.

I dag samarbetar 28 länder med inriktning på fred, fri rörlighet och handel. Det är en ofantlig organisation och ett och annat misstag är ofrånkomligt, men i stort sett har man lyckats i sin strävan att förenkla handeln mellan länderna och omsätta kraven i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna i praktisk tillämpning.

Självklart kostar medlemskapet pengar, men det ger oss också trygghet. Idag är till exempel ett krig mellan två medlemsländer otänkbart.

De svenskar som höjer rösterna för Swexit (svenskt utträde ur EU) i tidningen häromdagen kan inte ha insett, att Storbritannien i dag är en nation på gränsen till upplösning på grund av den nyligen genomförda omröstningen. Engelsmännen har i efterhand insett, att följderna av ett utträde ur det europeiska samarbetet blir en dyr historia för folket, då landet förlorar alla medlemskapets fördelar!

Beslutet om att begära utträde har för övrigt ännu inte tagits, och mycket talar enligt min mening för, att Storbritannien efter regeringsombildningen i höst aldrig kommer att lämna in någon ansökan om utträde. Det verkar som om engelsmännen i efterhand insett, att fördelarna med EU är större än nackdelarna.

Vi får väl se!

Lennart Gunhamre

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons