Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eftersök är inte viltvård

Att jägare inte vill riskera sina hundar i rovdjurstäta områden är inte konstigt.

Annons

Det är frivilligt att göra eftersök på trafikskadat vilt, ett jobb som jägarna alltid ställt upp på till nu då somliga väljer att avstå. Det gör de inte på grund av överstora klövviltstammar utan för att det i en del områden är för mycket rovdjur och för att Sverige inte har en rovdjurspolitik värd namnet just nu.

När jägare går ut natt som dag och gör eftersök efter påkört vilt är det inte viltvård de håller på med. De i Svenska Rovdjursföreningen och Djurskyddet Sverige (1/10) som tror det är välkomna att gå en kurs i viltvård. Att tro att det är jägarna som ska betala för eftersöksverksamheten förefaller otroligt naivt. Det är givetvis Trafiksäkerhetsverket som är ansvarigt för trafikolyckor. De pengar som tas ur viltvårdsfonden kommer att betalas tillbaka dit.

När vi jägare jobbar med viltvård hjälper vi till exempel rådjuren genom den flaskhals som vintern är. Vi anlägger viltåkrar, viltvatten, skyddsplanteringar med flera åtgärder som alla vilda djur har nytta av även fåglar, insekter och andra djur som inte jagas, vi drivs av ett brett och genuint naturintresse, som sällan kommer i dagen.

Skulle med glädje se fler organisationer än jägarnas vara med i viltvårdsarbetet. Men när det kommer till att göra eftersök är det jägarna som besitter den kunskap och lokalkännedom som behövs.

Ulf Krantz

jägare och aktiv i Jägareförbundet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons