Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Du kan inte mena allvar, Alf?"

/

Mikael Hübenette kommenterar Alf Norbergs (V), regionråd, uttalande i tidningen i tisdags om hur viktigt invandringen är för länet. Alf Norberg svarar.

Annons

Med anledning av Alf Norbergs uttalande i tidningen om "Invandringen: Länets räddning eller välfärdens kollaps?" (3/11): Jag tror att Norberg gjorde något annat på historielektionen och jag skulle härmed vilja försvara vallonerna i den mycket haltande jämförelse Norberg gör. Det vi ser i dag har inga kopplingar bakåt i tiden över huvud taget. Norberg hade inte ens behövt backa ända till vallonernas tid. Vi har ju haft arbetskraftinvandring långt senare än det.

Vallonerna var under 1600-talet en slags elitarbetskraft som Sverige behövde då vi hade en råvara men ingen kompetens att förädla den. Jag antar att linspinnerskorna var här av samma orsak, att de kunde något som ingen annan kunde. Under industrialismen blomstrade dagar så krävdes det många människor för att hålla igång produktionen.

När balkankriget försatte människor på flykt kom det cirka 80 000 människor till Sverige och redan då hade det skett strukturella förändringar i form av rationaliseringar i vår stora tillverkningsindustri. Vad ser vi i dag? Hudiksvall är ju ett praktexempel på industridöden och den politiska makten i kommunen har ju under lång tid fortsatt att suga på karamellen om fornstora dar.

Jag minns hur det var, för det numera lilla Söderhamn, först så fick man gratishyra i tre månader om man flyttade dit, sedan så fyllde man de tomma lägenheterna med folk som flytt andra länder och sedan rev man område efter område för skattebetalarnas pengar.

Du kan inte mena allvar, Alf?

Mikael Hübenette

Svar direkt

Jag tycker att jämförelsen är relevant eftersom vi behövde arbetskraft när vallonerna kom och vi behöver arbetskraft nu. Att det inte är inom samma områden är jag fullt medveten om. I Gävleborg blir vi inte fler utan inflyttning och med en lyckad integration är våra nya invånare snart en del av den arbetskraft vi behöver och kommer att behöva inom kanske framförallt välfärden. Vissa kan få jobb snabbare än andra och just nu kommer ett relativt stort antal flyktingar med högre utbildning inom områden där vi har behov av arbetskraft. Detta måste vi ta vara på.

Alf Norberg (V)

regionråd 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons