Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drogförebyggande – tror inte det!

Häromdagen belyste Söderhamns-Kuriren att socialnämnden genom besparingar minskar personalstyrkan på beroendecentrum.

Annons

Fyra terapeuter ska bli två, alltså en halvering av personalstyrkan. Av dessa två kvarvarande har en inriktning på ungdomar och den andre på vuxna, jamen det är ju lysande...

2005 tog kommunstyrelsen beslut om ett Drogfritt Söderhamn där det bland annat bestämdes att:

• Det förebyggande arbetet mot droger ska innehålla främjande och förebyggande insatser lika väl som insatser för tidig upptäckt och stöd, vård och behandling och i första hand baseras på metoder som har vetenskapligt stöd i forskning eller av väl beprövad erfarenhet.

Så långt allt väl, behandlingen på beroendecentrum är både vetenskapligt bevisad och väl beprövad.

Vidare läser jag följande: "Rådgivning, stöd och behandling genom öppenvårdsinsatser på hemmaplan ska prioriteras så länge inte uppenbara kvalitetsskäl talar för andra behandlingsåtgärder."

Det jag då funderar över är hur det i protokollet för socialnämndens sammanträde 2012-08-21 står: "Förutsättningarna för att nämndens vuxenvård ska rymmas i den minskade ekonomiska ramen utifrån nämndens ambitionsnivå, är att de föreslagna förändringarna genomförs och att det förebyggande arbetet utvecklas fortsatt så att alternativ till externa placeringar och LVM-vård möjliggörs i vårdkedjan på hemmaplan."

Några frågor till socialnämnden: Hur ska man på en (1) terapeut orka upprätthålla behandling på tio veckor med den goda renommé man har i dag? Avsteg från programmet försvagar dess syfte, nu kapas två tjänster och sex timmars behandling (per vecka) – hur hålls då kvalitén? 1 december ska behandlingen flytta till undermåliga lokaler, vad är planen för det?

Jag tror inte någon annan kommunal verksamhet urholkats med halva personalstyrkan i ett vingslag tidigare, men det är klart, här pratar Vi ju om alkoholister/narkomaner som (förhoppningsvis) tack vare denna behandling förblir nyktra. Men det kanske inte är så viktigt!

Svensson i behandling

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons