Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drar vindkraften turister?

Birgitta Ohlsson kallar mig som lekman tillsammans med en rad opinionsbildare och vetenskapsmän för vilseledda opinionsbildare, (15/5), och ser själv tydligen vindkraften som helt problemfri. För att vara aktiv miljöpartist är det en något märklig hållning.

Annons

Den skog som vi lärt oss älska är på många håll på väg mot en dieseldoftande, hyggesplöjd tårta, garnerad med virkesåkrar och strösslad på toppen med allt fler monstruösa, vägkrävande, bullrande åbäken till vindkraftverk. Det finns bara ett skäl till skogsindustrins starka drivkrafter för etablering av vindkraftverk och det är den enorma tillgången på lättförtjänta pengar som ställs till förfogande för uppförande och drift som vi alla tillhandahåller genom elcertifikaten från våra elräkningar. Miljöpartisten Birgitta Ohlsson tycker uppenbarligen att det är helt i sin ordning.

Sedan år 2009 har vårt land högre intäkter från utlandsturism än vad vi gör av med när vi själva reser utomlands. Turismen har fler anställda än de 14 största företagen i Sverige och omsatte 87 miljarder år 2010, nästan lika mycket som exporten av svenskt stål, järn och sågvirke tillsammans. Tror någon att de kommer att fortsätta komma i samma omfattning om den vackra, lugna miljö de söker är nedlusad av vindkraftverk, som de har nog av i sin hemmiljö.

Jag är stark motståndare till att mina elcertikatpengar går till vindkraft och jag delar Kungliga Vetenskapsakademins åsikt att en mycket mer konstruktiv användning av dessa pengar vore att satsa på vägtrafiken som står för 30 procent av koldioxidutsläppen i landet.

Birgitta Ohlssons miljöengagemang verkar börja och sluta i kampen mot kärnkraft.

Hans Degerman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons