Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödshjälp inte en fråga om rätt eller fel

Några synpunkter med anledning av kristdemokraternas insändare 26/6.

Annons

Åsikterna om dödshjälp liksom den närbesläktade rätten till abort är en fråga som saknar svar om rätt eller fel. Som vanligt i frågor om livet bottnar även den här frågan i en religiös uppfattning om livets orsak, mening och mål. Det är som att gå bakbunden in i en närkamp. Antingen är liver heligt och givet av Gud, så som undertecknarna av den aktuella insändaren menar, eller också är livet en naturprodukt i enlighet med Darwins evolutionsteori. I det senare fallet rasar Kristdemokraternas resonemang om livets helighet samman och deras åsikter om dödshjälp förlorar sin bärighet.

I hälso- och sjukvårdslagen anges att vården skall "bygga på respekt för patientens självbestämmande och integritet" samt att "vården och behandlingen skall så långt som möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten".

Att kristdemokraterna i sin artikel bygger upp ett skräckscenario om följderna av laglig dödshjälp innebärande farhågor för uppkomsten av begrepp som icke önskvärda och att dödshjälp skulle uppfattas som en plikt eller avgöra hur samhället värderar den största gåvan av alla – livet – är djupt beklagligt, på gränsen till oärlighet.

Lennart Gunhamre

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons